Liemers

Reddingshonden uit Duiven naar Turkije voor hulp na aardbeving

Ingestorte gebouwen in Turkije.
Ingestorte gebouwen in Turkije. © ANP
DUIVEN - Het team van Stichting Reddingshonden (RHWW) uit Duiven gaat met 26 honden en 40 mensen naar Turkije om mee te helpen met zoeken naar overlevenden van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië . Reddingshonden spelen een belangrijke rol bij het opsporen van mensen in rampgebieden.
Louise Smits-Jansen en haar team willen heel graag helpen, zo vertelt ze vrijdag aan Omroep Gelderland. Ze heeft meer dan dertig jaar ervaring in het trainen en inzetten van reddingshonden bij het opsporen van vermiste personen. Het team bestaat uit vrijwilligers, veelal werkzaam bij politie, brandweer en andere hulpdiensten.

Toestemming

Stichting Reddingshonden is al in diverse gebieden in binnen- buitenland geweest om te ondersteunen bij rampen. De reddingshonden zijn zowel gespecialiseerd in het opsporen van levenden mensen als van overleden personen. Ook als er geen overlevenden meer zijn kan het team belangrijk werk verrichten: het zoeken naar overleden personen. Louise Smits: "Ook die moeten gevonden worden. Als ze straks met zwaar materieel alles uit elkaar gaan halen, is het ook goed als de lichamen die nog onder het puin liggen er netjes uitkomen."
Al een paar dagen is er intensief contact met de Turkse ambassade in Nederland en met de Nederlandse ambassade in Ankara. Nu er door de instanties zo goed als zeker toestemming is gegeven, vliegen de vrijwilligers met de reddingshonden zo snel mogelijk naar Turkije.
Vrijdag nog werd een jongetje van 8 jaar na 106 uur door een ander Nederlands reddingsteam in het Turks rampgebied gered.