Rijk van Nijmegen
'Gezondheid op nummer 1', jongeren draven op voor HPV-prik

NIJMEGEN - Gelderlanders tussen de 19 en 26 jaar hebben hem in de bus gehad: een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het HPV-virus. Een besmetting door het virus kan leiden tot kanker. In Nijmegen worden de eerste prikken, die kosteloos kunnen worden gehaald, gezet.
"Het is een grote operatie," zegt Mario Verstege, manager van vaccinatielocatie Weg door Jonkerbos in Nijmegen. "Landelijk zijn 1,3 miljoen mensen uitgenodigd. Voor onze regio verwachten we een opkomst voor ongeveer 26.000 mensen die voor twee prikken komen."
Eén van de jongvolwassenen die gehoor heeft gegeven aan de vaccinatie-uitnodiging is de 21-jarige Dennis Verbrugge. "Voor mij staat gezondheid altijd op nummer één," zegt hij terwijl de spuit in zijn boven arm verdwijnt. "Voor mij klonk het gewoon als een no-brainer. Ik ben zelf heel veel met mijn lichaam bezig. Sporten is heel belangrijk. Ja, gezondheid staat bij mij op nummer één."
Zes soorten kanker
HPV is zeer besmettelijk en kan kanker veroorzaken in onder meer de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Een HPV-vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker.
"Het HPV-virus is door seksueel contact overdraagbaar," zegt vaccinatie arts Roy van Veen van GGD Gelderland-Zuid. "Acht op de tien mensen in Nederland krijgt daar een keer mee te maken in hun leven. Meestal is je lichaam zelf instaat zoiets op te ruimen, maar daar doet het een aantal jaar over. Lukt dat niet dan kan daar in de loop van jaren kanker uit ontstaan. Dus als je daar tegen kan vaccineren dan kan je een groot deel daarvan voorkomen."
"Eerlijk gezegd had ik in mijn hoofd dat het vooral voor vrouwen was en wist ik niet dat het ook voor mannen raadzaam was. Maar ja liever voorkomen, dus daarom ben ik hier," zegt de 26-jarige Max Rouwenhorst, als hij op zijn prikje wacht.
Opkomst blijft wat achter
Op de priklocatie Weg door Jonkerbos zijn acht priklijnen geopend. Er hebben zich bij de GGD Gelderland-Zuid inmiddels ruim vierduizend jongvolwassenen opgegeven voor een vaccinatie. "De opkomst blijft voor mij een klein beetje achter," zegt Mario Verstege. "Misschien is het een beetje vaccinatie moeheid en het is niet gezegd dat die opkomst zo laag blijft. De mensen hebben nog tot eind juli de kans om een eerste vaccinatie te halen. Dus misschien denken ze wel: Er is nog genoeg mogelijkheid. Ik denk dat het nog wel aantrekt."
Angst voor het vaccin is in ieder geval onnodig, zegt vaccinatie arts Roy van Veen. "Wereldwijd hebben we 270 miljoen mensen gevaccineerd tegen HPV en we zien daar geen echte bijwerking. Wat lichte klachten de eerste drie dagen, maar geen ernstige bijwerkingen en potentieel grote gezondheidswinst."
In Nijmegen worden de HPV-vaccinaties gezet