Stedendriehoek / Achterhoek

Buurt protesteert tegen drie windmolens: 'Naoberschap ver te zoeken'

Bewoners Exel protesteren bij informatiebijeenkomst over windmolens.
Bewoners Exel protesteren bij informatiebijeenkomst over windmolens. © Omroep Gelderland
LOCHEM - 'Turbinegevaar', 'Je merkt er bijna niets van', en 'Nee tegen Slochteren twee'. Het zijn enkele leuzen op de tientallen bordjes die zo'n vijftig bezorgde inwoners van het buurtschap Exel in de gemeente Lochem vasthouden. Ze staan buiten bij het Kulturhus in Laren waar een informatieavond is over de mogelijke komst van windmolens. "We weten dat we mensen ongelukkig maken."
Energiecoöperatie LochemEnergie, Walow BW en energiebedrijf Pure Energie hebben de intentie om drie windmolens ten oosten van het Lochemse dorp Exel te bouwen, bijna op de grens met Overijssel. Onder de naam Windpark Papenslagweg moeten de molens met een tiphoogte van 280 meter komen.

Buitengebied Exel is gunstig

Buurtbewoners zijn geschrokken van de plannen. "Wij willen die turbines hier niet", zegt Jan Koolschijn van de Stichting Exel tegen wind. "We maken ons zorgen over onder andere onze gezondheid."
"We staan helemaal aan het begin van het proces", zegt Maarten Delen van LochemEnergie. "We informeren de mensen vanavond en gaan daarna met ze in gesprek."
Tal van mensen trekken hem aan het jasje. Ongeveer 150 belangstellenden bekijken de informatieborden en gaan gesprekken met de initiatiefnemers aan. " Mensen vragen onder andere naar participatie", zegt Delen. "Maar ze vragen natuurlijk ook waarom de molens juist in dit gebied zouden moeten komen." Volgens Delen is deze locatie goed omdat er weinig bebouwing is en het een open gebied is.
"We weten dat we mensen ongelukkig maken", zegt hij. "En we weten dat we een stukje woongenot van ze afnemen. Maar we moeten iets doen aan duurzaamheid en we moeten onafhankelijk worden van gekke mensen zoals Poetin."

Naoberschap ver te zoeken

Terug naar de bewoners die buiten nog steeds hun bordjes vasthouden. "Dit is een stil protest en we gaan ons beraden hoe verder", zegt Jan Koolschijn. "We hebben een stichting opgericht om zo ook een mogelijke gang naar de rechter te maken."
Buiten lijkt het typisch plattelands te gaan: ons kent ons en er voor elkaar zijn, kortom het naoberschap. Maar in het buurtschap is de sfeer inmiddels omgeslagen. "Je merkt gewoon dat het niet meer zo gezellig is. De sfeer is omgeslagen", aldus Koolschijn.
Dat merkt ook Herbert Langeler. Hij is één van de boeren die een molen op zijn grond wil. "Er zijn mensen die met me praten, maar ik weet zeker dat er veel meer over me gepraat word", zegt hij. "Bij mij valt het op zich mee, maar van de andere grondeigenaren hoor ik dat mensen echt boos op hen zijn. Er gaan zelfs mensen niet naar feestjes als één van de eigenaren er is", vertelt Langeler.

Gebeld

De melkveehouder heeft 150 melkveekoeien. Of hij al lang met het idee rondloopt om een windmolen op zijn grond te plaatsen? "Op een gegeven moment wordt je gebeld en dan zeg je: langskomen voor een gesprek kan altijd." Van het één komt het ander. "Ik denk dat we toch iets moeten op het gebied van duurzaamheid en ik hoop dat er een mooi verdienmodel aan zit."
Of hij zich kan indenken dat buurtbewoners zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen van windturbines op de volksgezondheid? "Dat kan ik me zeker voorstellen. Ons hele plan valt of staat ook met de richtlijnen die landelijk worden vastgesteld. Daarvoor is het wachten op het onderzoek van het RIVM."
Het RIVM doet onderzoek naar de mogelijke gevolgen en de onderzoeksresultaten worden dit jaar verwacht. "Ik heb ook al gehoord dat het misschien pas volgend jaar wordt", zegt Langeler. "Als de afstand tussen woningen en windmolens veel groter wordt dan de vierhonderd meter nu, wordt het moeilijk."
De initiatiefnemers gaan de komende tijd verder onderzoek doen en hopen dat buurtbewoners mee willen praten en mee willen denken.