Stedendriehoek

Irritatie over sluiting Verloskunde in Zutphen: 'Dit gaat levens kosten'

Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen.
Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Per 1 juli bevallen er geen vrouwen meer in Gelre Ziekenhuizen in Zutphen. Tenminste, als het aan de ziekenhuisdirectie ligt. Een drastisch besluit, dat zowel het zorgpersoneel als de politiek afgelopen week rauw op het dak viel. In spoedoverleg stond vooral de vraag ‘hoe nu verder?’ centraal. Ook in de Tweede Kamer zijn al vragen gesteld over de sluiting.
Want zowel bij de raadsleden als bij het zorgpersoneel spelen zorgen, frustratie en boosheid de overhand. Vooral de manier waarop de Raad van Bestuur de boodschap communiceerde, wekt irritatie op. Als een donderslag bij heldere hemel en zonder enige vorm van overleg kwam het besluit afgelopen week tot het zorgpersoneel en de politiek.

'Dit gaat levens kosten'

Volgens wethouder Rick Verschure, die afgelopen week met voorzitter Pier Eringa heeft gesproken, draait het ziekenhuis twintig procent verlies op de afdeling verloskunde: “En aangezien het ziekenhuis een tekort van 20 miljoen heeft, is het sluiten van deze afdeling voor de Raad van Bestuur de voor de hand liggende oplossing. Onze reactie dat dit besluit mogelijk levens gaat kosten, vonden ze niet leuk om te horen en werd vervolgens weggewimpeld.”

'Druk wordt groter'

De angst dat deze keuze ten koste gaat van de zwangere dames in de regio, wordt gesteund door gynaecoloog Yvonne Dabekausen: "Er is de laatste tijd al vaak geen plek in de ziekenhuizen. Vrouwen uit de randstad komen zelfs naar onze regio om te bevallen. Nu dreigt er weer een locatie dicht te gaan met zeven kamers."
Wij hebben hier zo'n 850 bevallingen per jaar
Hierbij wordt ook aangekaart, dat de druk op de omliggende ziekenhuizen dan alleen maar zal toenemen: "Wij hebben hier zo'n 850 bevallingen per jaar. Deze moeten dan allemaal verplaatst worden naar andere ziekenhuizen, terwijl daar al een capaciteitsprobleem is."
Bovendien zal het aantal ziekenhuisbevallingen volgens verloskundige Suzanne Mentink alleen maar toenemen, omdat vrouwen minder geneigd zullen zijn om thuis te bevallen: "Dat doe je alleen wanneer je weet dat je binnen tien minuten in een ziekenhuis kunt zijn. En die zekerheid is weg wanneer Zutphen straks zijn deuren sluit. Ik vraag mij oprecht af of de andere ziekenhuizen die druk aankunnen," aldus Mentink.

Direct actie tegen het besluit

De voltallige gemeenteraad is boos dat marktwerking momenteel bepaalt hoe de zorg wordt ingericht. Daarom dienen zij gezamenlijk een motie in, waarin zij het college oproepen om direct actie tegen dit besluit te ondernemen. “We zien deze unaniem aangenomen motie als een steun in de rug, om ervoor te zorgen dat Zutphen een volwaardig ziekenhuis zal behouden”, aldus wethouder Jasper Bloem.
Ondanks dat de raad niet officieel over de gang van zaken van een ziekenhuis kan gaan, gaat de gemeente wel stappen ondernemen: "We gaan experts in huis halen en laten hen een analyse maken van de financiële situatie van het ziekenhuis. Daarbij zullen we de juridische kant van het verhaal uitpluizen. Wat is een ziekenhuis verplicht om te doen? En kunnen ze dit zomaar doorvoeren? We zetten alles op alles om een volwaardig ziekenhuis te behouden," besluit wethouder Jasper Bloem.