Noord-Veluwe

Deze boer staat zijn melk niet af: 'Spannend hoor, je eigen product maken'

Boer Bert van Hallo Koe.
Boer Bert van Hallo Koe. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Samen met hun vijf kinderen hebben Bert en Getty een boerderij in Putten, met een eigen zuivelfabriekje. In tegenstelling tot veel andere melkveehouders verwerken ze de melk van hun koeien zélf tot kwark, yoghurt en karnemelk.
Het bedrijf ziet er op het eerste gezicht uit als een gewone melkveehouderij, maar kijk je in de schuur achter het huis, dan zie je een groot aantal aluminium machines staan. Dat is de melkfabriek waar de eigen melk verwerkt wordt. "Als melkveehouder ben je heel druk bezig om je koeien gezond te houden en goed voer voor ze te winnen", vertelt boer Bert. "Daar ben je 24 uur per dag, zeven dagen per week mee bezig. Dan gaat je melk in een tank waar je aan het einde van de maand wat euro's voor krijgt."
Zo verdwijnt de melk waar de hele familie hun ziel en zaligheid in heeft gelegd in de massa. In de fabriek worden eerst allerlei stoffen uit de melk gehaald, om daarna weer andere stoffen toe te voegen. Dat is zonde, volgens Bert. En dus koos hij ervoor de melk van zijn koeien zelf te gaan verwerken.

Melk voor de buurman

Bert: "Als je het zelf verpakt en verwerkt, blijven in mijn optiek de gezonde bacteriën behouden. Je krijgt daar een gevoel bij. Het is de melk die door jouw buurman en plaatsgenoot genuttigd wordt."
De producten van Hallo Koe zijn ook alleen maar in de directe omgeving van de boerderij te krijgen, zodat het altijd heel vers is.
Inmiddels weet Bert hoe je de verschillende producten lekker kan maken, maar in het begin was het wel pionieren. "Het is spannend hoor, als je je eigen product maakt. In het begin proef je iedere keer als je weer iets maakt en dan denk je toch: als het maar goed smaakt. "
"En natuurlijk is het ook lekkerder" grinnikt Bert, als hij voor presentator Klaas Drupsteen een glaasje karnemelk inschenkt.
Kijk hier de uitzending van Klaas op klompen terug:
Klaas op Klompen - Oldenallerpad in Putten