Stedendriehoek

Jan de Hoop gaat stukjes schrijven voor Margriet

Presentator Jan de Hoop leest in Margriet
Presentator Jan de Hoop leest in Margriet © Coen Lievaart
RADIO KOOTWIJK - Presentator Jan de Hoop uit Radio Kootwijk begint op zijn 68ste met een nieuwe carrière. Hij wordt columnist bij het blad Margriet. Over twee weken is zijn eerste stukje te lezen.
De Hoop stopte vorig jaar na dertig jaar als presentator van het RTL Nieuws. Op Radio Gelderland is hij nog steeds op zaterdag te horen in zijn eigen programma: "Ik verveel me helemaal niet. Ik woon hier midden in het bos, dus dat gaat heel goed hier. Ik werd op een gegeven moment gebeld door Margriet: 'Wil jij een column schrijven? Want de lezeressen vinden het leuk dat jij dat doet'. En toen heb ik nee gezegd. Dat kan ik helemaal niet. Dat heb ik nooit gedaan. Dat wordt een catastrofe.'"

Zetje van Coen

De Hoop zag het aanvankelijk dus helemaal niet zitten. Maar het blad nam geen genoegen met zijn afwijzend antwoord: "Toen hebben ze nog eens gebeld: 'Nou, doe er dan tien'. Nee hoor. Nee, nee, nee. Dat moet ik echt niet doen. Want als ik iets doe, dan wil ik het wel graag goed doen. En toen bleven ze maar aanhouden. Op een gegeven moment zeiden ze: 'Schrijf nou eens een column, een proef van 350 woorden'. Dat heb ik gedaan en dat vonden ze heel erg leuk", vertelt Jan de Hoop
Het laatste zetje om het toch maar te gaan doen, kwam van zijn man Coen: "Die zei: 'Doe nou maar'. En toen heb ik het toch maar gedaan." Hij is wel bescheiden over zijn kwaliteiten als schrijver. "Ik zal er geen literaire prijs mee winnen, denk ik", zegt hij lachend.

Voorraadje op de plank

De bekende presentator is er niet alleen aan begonnen. Hij is ook gelijk zeer fanatiek aan de slag gegaan: "Ik ben ook wel een beetje voorzichtig met alles. Toen dacht ik, dan wil ik wel een voorraadje hebben, want als ik een writers' block krijg, dat hoor je wel eens, dus ik heb er 25 op voorraad."
De onderwerpen voor zijn columns haalt De Hoop uit zijn persoonlijk leven: "Het gaat over wat Coen en ik allemaal meemaken. Dat is bijvoorbeeld de nieuwe homegym die we hebben, het verhuizen van de kippen naar mijn collega Jeroen een stukje verderop. Het gaat over ons leven. Ik heb ook een column geschreven over onze reis met een Nederlandse chartermaatschappij naar Lissabon. Hoe je daar ingedreven wordt. Hoe je in je stoel geperst wordt. Dingen die wij meemaken."

Moederdag

"Ik heb al een mooie column geschreven over mijn moeder voor Moederdag, want je moet een beetje vooruit werken voor zo'n blad", gaat De Hoop verder: "Want die ligt hier in de tuin bij ons, in haar oplosbare urn. Dat ik af en toe nog eens bij haar ga zitten om nog eens een praatje met haar te hebben."
Een rode draad valt allicht ook in zijn stukjes te ontdekken. Deels gaat het ook over de ouder wordende mens: "Ik ben natuurlijk 68. Het is vanaf hier één rechte lijn naar het licht, denk ik weleens." Zijn eerste column staat op 22 februari in Margriet.