Gelderland
'Mijn huis vloog bijna in brand door het laatje met batterijen'
HULSHORST - Het scheelde een haar, of het huis van André en zijn vrouw uit Hulshorst was in brand gevlogen. En dat allemaal doordat een batterij in een laatje in de keukenkast in brand is gevlogen. Een expert heeft simpele tips om dit te voorkomen.
Op zoek naar een batterij voor de afstandsbediening van zijn autosleutel rommelt André (60) in het batterijenlaatje. Gevonden! Opgelucht loopt André naar de auto om te testen. Helaas, de autolichten beginnen niet te knipperen als hij op de afstandsbediening drukt.
Hij loopt weer naar binnen en doet de batterij terug in het laatje. "Ik legde de sleutels op het aanrecht en hoorde een soort plof. Ik ging ervan uit dat dit geluid uit de kachel kwam. Achteraf zag ik de kat wel kijken naar de kast met het batterijenlaatje."
Buiten ontploften er nog drie batterijen
Enkele momenten later komt zijn vrouw in de keuken en ziet de vlammen uit de keukenkast slaan. André handelt meteen en trekt de zware keukenkast naar buiten. Het is duidelijk dat de brand is ontstaan in de batterijenla. "Buiten ontploften er nog drie batterijen."
André realiseert zich dat dit heel anders af had kunnen lopen. "Onze dochter woont vlakbij en daar gaan we nog wel eens heen. Nu ontdekten we de brand, doordat we thuis waren. Als we weg waren geweest, was het niet goed afgelopen. Ik had geen rookmelder in de keuken, maar die hangt daar inmiddels wel."
André wil graag anderen waarschuwen voor het brandgevaar van batterijen. Op Facebook deelt hij foto's van de verbrande batterijen. En hij benadert ons om meer mensen hierop te attenderen.
Zo bewaar je batterijen veilig
Wat is nu een veilige manier om batterijen thuis te bewaren? Coördinator team brandonderzoek van de brandweer in Noord- en Oost Gelderland Rinus Huiman heeft een handige tip. "Bewaar batterijen zoveel mogelijk in de verpakking, of plak een plakbandje over de polen van de batterij."
De batterij die bij André in de brand is gevlogen, is een zogeheten knoopzoombatterij. "Een muntachtige batterij die vaak in horloges, weegschalen en temperatuurmeters zitten. Dat zijn bijna altijd lithiumbatterijen en die kunnen spontaan in brand vliegen", weet Rinus Huisman. "Als ze verkeerd geladen worden, er valt iets op of ze komen klem te zitten, dan kan het misgaan."
Volgens Huisman veroorzaakt zo'n batterij eens in de paar maanden brand. In het batterijenlaatje in huis, maar ook bij recylingbedrijven als een batterij in de pers terecht komt.
Lever lege batterijen in
Huisman adviseert om lege batterijen zo snel mogelijk in te leveren. Hier vind je inleverpunten voor batterijen bij jou in de buurt.
Op iklaadaccuraat.nl vind je tips voor het veilig opladen van ebike of escooter.