Arnhem en omstreken

Arnhemmers met konvooi hulpgoederen op weg naar Turkije

Twee van de vrachtwagens met hulpgoederen
Twee van de vrachtwagens met hulpgoederen © Eigen foto
ARNHEM - Arnhemmers zijn onderweg naar het rampgebied in Turkije met hulpgoederen voor de overlevenden van de aardbeving. Het is een konvooi van vier vrachtwagens en twee busjes geworden, waar eerst gedacht werd aan alleen twee busjes met goederen.
"We zijn gisteravond rond tien uur vertrokken uit Arnhem", vertelt Sinan, die met Fatih in het ene busjes rijdt. In het andere busje rijden Ramazan en Sezgi. De een zit achter het stuur, de ander slaapt.

Voeding, kleding en tenten

"De vrachtwagens zijn een uur eerder vertrokken", vervolgt Sinan. In Oostenrijk zijn zij de vrachtwagens gepasseerd. De lading bestaat uit (baby)voeding, kleding, schoeisel, EHBO-artikelen, Pampers, maandverband en andere hygiëneproducten, dekens, matrassen en enkele tenten. Ze hebben geen water of ander drinken bij zich, want dat kan problemen geven met de scanners bij de grenzen.
Een van de begeleidende busjes
Een van de begeleidende busjes © Eigen foto
De goederen zijn vanaf maandagochtend ingezameld op het Arnhemse industriegebied. Op het hoogtepunt van de inzameling stonden er 150 mensen die hun spullen wilden afgeven. Na enkele uren werd de inzameling stopgezet: het hele magazijn lag vol.

'Tot nu toe gaat alles goed'

"Tot nu toe gaat alles heel goed. De wegen zijn heel rustig. Ook bij de vrachtwagens gaat alles goed", laat Sinan weten. Donderdag aan het begin van de middag zijn zij in Hongarije aangekomen. "Vanuit hier gaan we in een stuk door naar Roemenië. We zijn net van chauffeur gewisseld."
De route loopt via Duitsland, waar wegwerkzaamheden voor veel oponthoud zorgen. Daarna gaat het richting Oostenrijk en vanuit daar naar Hongarije, Bulgarije, Roemenië en dan naar het eindpunt in Turkije. Daar hopen zij zondagavond aan te komen.

Uitkijken naar volgend transport

Ondertussen wordt er in Arnhem alweer uitgekeken naar wat er voor een volgend transport moet worden ingezameld. Tenten zijn nu erg nodig, om de gewonden die onder het puin vandaan zijn gehaald een beschermd en verwarmd plekje te kunnen geven om bij te komen. Maar aan tenten komen is momenteel moeilijk in Nederland: veel is verhuurd in verband met carnaval.