Noord-Veluwe

Heb je net je droomhuis, vliegt het in brand

Paul Janssen zag zijn droomhuis in vlammen opgaan.
Paul Janssen zag zijn droomhuis in vlammen opgaan. © Omroep Gelderland
Het moet een nachtmerrie zijn: heb je eindelijk het huis van je dromen, vliegt het in brand. Het gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Veelhorsterweg in Nunspeet. De bewoners hadden nog maar net de sleutel. De afgelopen jaren was er al vaker brand in net gebouwde of pas gekochte woningen in Gelderland.
Zo kreeg Paul Janssen in oktober vorig jaar de schrik van zijn leven, toen er brand uitbrak in het vrijstaande huis waar hij twee weken later zou gaan wonen. De woning aan het Pioniersveld in Culemborg, die om een boom was gebouwd, was net af en Paul vertelde dat hij er anderhalf jaar aan had gewerkt.
"Het enige wat nog moest, was de aansluiting van stroom en water", treurde hij bij de verkoolde resten. "Ik probeer vandaag mijn emoties maar even uit te schakelen. Dit is gewoon verschrikkelijk."
Kijk naar beelden van de verwoestende brand:
Het huis zou over enkele weken opgeleverd worden.
In november 2018 brak er ook brand uit in een gloednieuwe villa, toen in Scherpenzeel. Een van de buren ontdekte de vlammen en sloeg alarm. Eigenaar Edwin Kamphorst vertelde naderhand dat het huis aan de Oosteinde nog niet werd bewoond.
"Een kameraad van me heeft ons wakker gemaakt op het adres waar wij verblijven. En dan kom je hier aan en dan zit je hart in je keel. Van wat is de schade? Dat was echt geen prettig ritje." Edwin wilde meteen na de feestdagen in zijn nieuwe huis gaan wonen, maar dat plan moest hij laten varen.
De brand in Scherpenzeel
De brand in Scherpenzeel © Omroep Gelderland
In april 2020 brak er brand uit in een tussenwoning aan de Laan van Klarenbeek in Arnhem. De vlammenzee verspreidde zich razendsnel, waardoor het huis volledig uitbrandde. En dat was slecht nieuws voor Tobias de Groot die diezelfde week de sleutel zou krijgen. "Het is een drama, een nachtmerrie. Ik weet het gewoon niet", sprak hij geëmotioneerd. "We wilden onze droomplek gaan bewonen, met een tuin voor ons zoontje."
Later bleek het om brandstichting te gaan. De oude bewoner had diesel op de houten vloer gegoten en de boel aangestoken. Hij zou zichzelf in depressieve toestand van het leven hebben willen beroven, na eerdere onenigheid met familieleden over een erfenis. De rechter veroordeelde hem tot vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk.
De brand in Arnhem
De brand in Arnhem © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink
Iets soortgelijks dreigde in mei 2021 ook te gebeuren in een villa aan de Stadswal in Huissen die net was verkocht. De voormalige eigenaar zou een brandbare vloeistof door de woning hebben verspreid en geprobeerd hebben dit goedje aan te steken. Zover kwam het niet. Agenten konden de man, die zich hevig verzette, aanhouden.
De familie van de verdachte liet naderhand aan Omroep Gelderland weten dat hij lijdt aan dementie. De nieuwe bewoner had de man binnengelaten om nog wat spullen uit het huis te halen.
Brandweer bij de pas verkochte villa in Huissen
Brandweer bij de pas verkochte villa in Huissen © Persbureau Heitink