Arnhem en omstreken

Afgesplitste Forum-statenleden waren er vaak niet

Afsplitsers Forum vaak afwezig
Afsplitsers Forum vaak afwezig © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gelderse afsplitsers van Forum voor Democratie zijn de afgelopen jaren veel vaker dan andere Statenleden afwezig geweest. Ook landelijk staan drie Gelderse afsplitsers hoog op de lijst. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland en de NOS.
Statenlid Krijn Mout staat in heel Nederland bovenaan. De Gelderse afsplitser ontbrak in coronatijd heel vaak. Hij is verpleegkundige in het Rijnstate. "Ik werkte op de anesthesie, met veel IC-patiënten en corona. Dat vond ik belangrijker dan de Staten", legt hij uit.
Het coronastandpunt van de partij was voor hem ook de reden om zijn zetel niet terug te geven aan Forum voor Democratie. “Als ik één ding wel kon doen het laatste jaar: die zetel vasthouden. Ik stond toen overdag coronadiensten te draaien in een ziekenhuis dat op kraken stond. Dan zag ik daarna Baudet naast Willem Engel staan. Ik ben niet veranderd, Forum is veranderd", zei hij eerder tegen Omroep Gelderland.

Statenlid lange tijd ziek

In de landelijke top vijf staat ook Tom Roetert. Hij was ernstig ziek en dat duurde langer dan gedacht. "Uiteindelijk ben ik een jaar ziek geweest, tegen alle verwachtingen in."
Normaal gesproken kan een Statenlid zijn zetel bij ziekte inleveren en wordt die tijdelijk vervangen. Een afsplitser kan dat niet. "Dan is hij weg."
Ook Armita Taheri was vaak afwezig, ze leverde haar zetel afgelopen zomer in omdat ze verhuisde naar een andere provincie. Ze was niet bereikbaar voor een reactie.

Berends sprak met afwezige Statenleden

Commissaris van de Koning John Berends sprak met de afwezige Statenleden. "Ze zijn met vol mandaat gekozen, maar ik denk ook dat het met werkdruk te maken heeft. Het is eigenlijk bijna niet te doen om als zelfstandig Statenlid al het werk zelfstandig te doen. Het kost veel tijd, en de financiële vergoeding is dan eigenlijk niet voldoende."
Toch krijgen Statenleden wel een vergoeding (1300 euro per maand) voor hun werk. Ook als ze niet aanwezig zijn. Berends onderzocht jaren geleden, toen hij wethouder in Zwolle was, of vergoeding en absentie aan elkaar gekoppeld kunnen worden. "Maar dat is echt niet mogelijk, het betekent dat er echt druk wordt uitgeoefend op een individueel Statenlid om hier aanwezig te zijn."
Voor een vergadering wordt altijd aangegeven wie er niet is. De drie afsplitsers kwamen op die lijst vaak voor. "Het is pijnlijk, voor de overige Statenleden, maar ook voor de personen in kwestie. Ik heb toen gesprekken gevoerd en een aantal heeft aangegeven dat ze het gewoon niet trokken."
Overigens doet Gelderland het vergeleken met andere provincies niet slecht: onze provincie staat op die lijst zesde.