Rivierengebied

Tiel wil damherten in het Hertenkamp behouden: 'Niemand begrijpt dit'

Komt het Hertenkamp in Tiel er zo uit te zien?
Komt het Hertenkamp in Tiel er zo uit te zien? © Omroep Gelderland
TIEL - Minister Piet Adema wil dat hertenkampen stoppen met het houden van damherten, maar dat stuit het college van Tiel tegen de borst. Burgemeester en wethouders willen dat de damherten in het Hertenkamp in Tiel blijven en hebben de minister dan ook een brief gestuurd.
"We vinden het onbegrijpelijk dat deze dieren wel in dierentuinen gehouden mogen worden, maar niet in hertenkampen. Het Hertenkamp in onze stad biedt de damherten goede leefomstandigheden", zegt wethouder Erika Spil woensdag. "We kunnen het niet uitleggen. Ik heb nog niemand ontmoet die het begrijpt."

'Willen we dieren achter hekken?'

"Net zo onbegrijpelijk is het dat dieren zoals kamelen en alpaca’s wel gehouden mogen worden. Ook zij zijn van nature andere leefomstandigheden gewend. Maar zij zijn net als damherten gewend aan het leven in een hertenkamp.", voegt de wethouder daaraan toe. "Dan moeten we een meer fundamentele discussie voeren: willen wij in Nederland nog dieren achter hekken hebben?"
Spil wijst op de sociale en maatschappelijke functie van het Hertenkamp. "Er werken tien tot twaalf mensen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En sinds 1968 hebben ontelbaar veel kinderen het gedrag van dieren leren kennen. Veel inwoners genieten dagelijks van het Hertenkamp. Het is een uitje voor mensen met een kleine portemonnee", zegt de wethouder.
Ze is bang dat wanneer de damherten noodgedwongen verdwijnen, dat het einde van het Hertenkamp betekent. "Dan moeten we in gesprek gaan of ze in staat zijn om het kamp met andere dieren open te houden. En dat geldt voor alle 250 hertenkampen in Nederland."

Kamervragen over hertenkampen

Hertenkampen houden de gemoederen vaker bezig. Zo werd in Arnhem een petitie tot behoud van het hertenkamp in Park Sonsbeek meer dan achtduizend keer ondertekend. De politiek schaarde zich achter het kamp, dat daardoor van de ondergang leek gered. Het plan van de minister lijkt echter ook de doodsteek voor het hertenkamp in Arnhem. Inmiddels zijn er wel Kamervragen gesteld over deze kwestie.