Arnhem en omstreken

Verdachte (37) van fatale brand langer vast

De grote brand kostte het leven aan twee personen.
De grote brand kostte het leven aan twee personen. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De verdachte die is opgepakt in verband met de enorme brand in de Arnhemse De Wiltstraat blijft langer vastzitten. Het gaat om een 37-jarige Arnhemse, aldus de politie. Door de brand kwamen vorige week twee vrouwen om het leven. Intussen is het forensisch onderzoek ter plaatse afgerond. De onheilsplek is woensdagmiddag vrijgegeven.
De politie kamde de plaats van de brand de afgelopen dagen nauwgezet uit, op zoek naar sporen van de oorzaak van de brand. "De forensische rechercheurs zijn er inderdaad compleet met de stofkam doorheen gegaan", zegt een politiewoordvoerder. "Al die tijd gold de omgeving als plaats delict. Als tactisch onderzoek bijvoorbeeld aanleiding gaf, konden we teruggaan om de brandhaard nogmaals te bekijken."
Het tactische onderzoek bestaat uit bijvoorbeeld getuigenverklaringen en het verhoor van de verdachte, die sinds zaterdag vastzit.

Langer vast

Die verdachte is een 37-jarige vrouw uit Arnhem, bevestigt de politie officieel. "We onderzoeken de mogelijke betrokkenheid van de verdachte bij de brand", is het enige dat de woordvoerder er verder over kwijt kan. Woensdag werd duidelijk dat de verdachte nog zeker drie dagen vast blijft zitten. Mogelijk volgt nog voor het weekend voorgeleiding bij de rechter-commissaris.
De vrijgave van de plaats delict betekent dat opruim- en schoonmaakwerkzaamheden in De Wiltstraat van start kunnen gaan. De brand verwoestte twee woningen en maakte nog eens vijf huizen onbewoonbaar.

Herdenkingsplek ingericht

Intussen is in wijkcentrum De Nieuwe Hommel, recht tegenover de uitgebrande panden in de wijk Sint Marten, een herdenkingsplek ingericht voor de door de brand overleden Jacqueline (46), beter bekend als Jacky. Haar lichaam werd tijdens het blussen gevonden. In De Nieuwe Hommel ligt een condoleanceregister en er staan twee foto's van Jacky. "De nabestaanden bedanken iedereen voor de steun die zij mogen ondervinden en vragen om begrip, omdat zij in alle rust het verlies en gemis van Jacqueline in beslotenheid willen verwerken", is te lezen in een verklaring.
Het andere dodelijke slachtoffer is een 51-jarige vrouw uit Arnhem. Zij was mogelijk op bezoek bij Jacky toen het vuur om zich heen greep. De brandweer had vorige week urenlang werk aan de bestrijding van de vlammen.
De herdenkingsplek in De Nieuwe Hommel.
De herdenkingsplek in De Nieuwe Hommel. © Namens de Familie