Stedendriehoek

Bezorgde studenten praten met Rutte: 'Er is veel somberheid over de toekomst'

Bezorgde studenten praten met Rutte: 'Er is veel somberheid over de toekomst'
Bezorgde studenten praten met Rutte: 'Er is veel somberheid over de toekomst'
APELDOORN - Hoog bezoek in Apeldoorn, woensdag. Minister-president Mark Rutte sprak daar met lokale ondernemers, politici en studenten over de toekomst en leefbaarheid van de Regio Stedendriehoek. De regio is in opkomst en staat voor een grote opgave om enerzijds het groen te behouden en anderzijds flink groeien in woonruimte.
Om dit in goede banen te leiden is een goede samenwerking tussen de regio's, provincie en Den Haag van groot belang. Nienke Buijs-Boekraad, woordvoerder Regio Stedendriehoek, is daarom ook blij dat Rutte er vandaag bij was: "Het toont aan dat Den Haag deze regio serieus neemt, en wil investeren in een soepele samenwerking."

Regionale samenwerkingsagenda

De strategie hiervoor heeft de Regio Stedendriehoek vastgelegd in een regionale samenwerkingsagenda, die ze vandaag officieel aan Mark Rutte gepresenteerd hebben. In deze agenda staat omschreven hoe ze verschillende complexe vraagstukken willen gaan aanpakken.
Gebrek aan betaalbare woonruimte is één van deze problemen: "Er zijn nu jongeren die bewust hebben gekozen voor een studie in dit gebied, omdat ze hier willen blijven werken en wonen. Maar er zijn simpelweg te weinig betaalbare woningen voor deze groep. Dat moet anders, want zij zijn onze toekomst," aldus de woordvoerder.

Somberheid onder studenten

Ook Enso van de Reep (25), archeologie student aan de hogeschool Saxion, hoopt zijn punt over te brengen: "Ik wil Mark Rutte vertellen over hoe het momenteel gesteld is met de mentale gezondheid van de studenten. Er is veel somberheid. Ze vragen zich af of ze ooit wel een eigen huis krijgen en ze maken zich veel zorgen om hun studieschuld. Dat maakt mij angstig."

Tweede Kamer weet niet 'wat er speelt'

Naast de zorgen om woonruimtes, gaat er nog meer om in de hoofden van de studenten. Zo vertelt verpleegkunde student Roos de Wilde (18): "Het mbo heeft nog steeds een slecht imago en wordt niet breed geaccepteerd in de maatschappij. Mensen hebben snel een oordeel over je." Ze hoopt met haar verhaal vooral inzicht te geven: "In de Tweede Kamer en regionale politiek zitten meestal alleen maar oudere mensen, en die weten niet wat er speelt onder studenten. Dat moet veranderen."

'Stad en platteland hebben elkaar nodig'

De bijeenkomst van woensdag was in die zin verhelderend, en Mark Rutte sprak zijn bewondering uit over de studenten: "Ik heb met veel interesse geluisterd naar de studenten. Ze zijn een voorbeeld voor iedereen. Als ik dat zie, dan denk ik: 'Het komt wel goed met Nederland.'
Tenslotte prees de minister-president de regionale samenwerkingsagenda, die niet alleen plannen bevat over de steden Apeldoorn, Zutphen en Deventer, maar ook het platteland hierin meeneemt: "We horen de laatste tijd veel discussie over de kloof tussen het platteland en de stad. Maar jullie proberen de kloof voor te zijn, en dat is goed. Want de stad en het platteland hebben elkaar nodig," aldus Rutte.