Rivierengebied

141 miljoen euro voor de Rijnbrug, maar is dat genoeg?

De Rijnbrug bij Kesteren.
De Rijnbrug bij Kesteren. © Omroep Gelderland
RHENEN - De kogel is definitief door de kerk, de Rijnbrug bij Kesteren en Rhenen wordt aangepakt. De provincie stemde woensdag in met nog eens tien miljoen euro, maar of dat de laatste keer is dat er extra geld bij moet?
De kosten van de verbreding van de Rijnbrug liepen de afgelopen jaren gigantisch uit de hand. De provincies Gelderland en Utrecht gingen uit van 81 miljoen euro, maar het verbreden bleek 141 miljoen euro te kosten.
Het Rijk sprong met 40 miljoen euro bij, Utrecht en Gelderland leggen nu nog eens tien miljoen euro in. Daarmee is de begroting rond, maar voor hoe lang?

'Geen garanties dat dit genoeg is'

Want door de hoge inflatie kan het zo maar zijn dat de kosten voor de verbreding nog hoger uitvallen. De provincie noemt die inflatie een risico. Het gereserveerde bedrag van nu in totaal 50 miljoen euro wordt niet jaarlijks verhoogd om de inflatie te kunnen betalen.
"Er zijn meerdere projecten waarbij dit speelt, we zoeken dat uit, maar we kunnen geen garanties geven dat het hierbij blijft", erkent gedeputeerde Helga Witjes.
Als de kosten oplopen, is de kans groot dat er opnieuw een besluit genomen moet worden. Een voorstel van de Partij voor de Dieren om nu al een grens te stellen, werd verworpen.