Noord-Veluwe

Lelystad Airport kocht stikstofrechten van drie Gelderse boeren, maar provincie ligt dwars

Vliegveld Lelystad Airport
Vliegveld Lelystad Airport © ANP
Lelystad Airport heeft voor de opening van het nieuwe vliegveld van drie boeren stikstofrechten opgekocht. De provincie Gelderland weigert vooralsnog mee te werken.
Dat blijkt uit antwoorden van het Gelders college op vragen van het CDA en andere coalitiepartijen. Van de opgekochte boeren moet de provincie de vergunningen intrekken zodat de stikstofrechten gebruikt kunnen worden. Gelderland weigert dat vooralsnog. Lelystad Airport heeft volgens de provincie nog geen verzoek ingediend om mee te werken
De provincie vreest stikstofroof op de Veluwe voor allerlei projecten, zonder dat er is nagedacht wat de gevolgen voor het gebied zijn. De woede bij de provincie speelde eerder ook bij de verbreding van de A27, ook daar werkt Gelderland vooralsnog niet mee. Dat besluit werd genomen nadat de provincie in stukken aan gaf wel mee te werken. Dat was een fout, erkende de provincie.
De opening van Lelystad Airport ligt slecht op de Veluwe, gemeenten vrezen overlast. Burgemeester Wiggers van Heerde stuurde met vijf andere gemeenten een brief naar de Tweede Kamer over de plannen van Lelystad.
Lees alle verhalen over vliegveld Lelystad in ons dossier.