Stedendriehoek

Deze wildroosters zijn 'levensgevaarlijk voor fietsers'

De Fietsersbond vindt de nieuwe wildroosters levensgevaarlijk
De Fietsersbond vindt de nieuwe wildroosters levensgevaarlijk © Omroep Gelderland
APELDOORN - Een nieuw ontworpen wildrooster zou levensgevaarlijk zijn voor fietsers. In het ontwerp liggen spijlen niet meer horizontaal, maar in een hoek van 45 graden. In de gemeente Apeldoorn zijn al twee van deze wildroosters geplaatst. De Fietsersbond maakt zich ernstig zorgen: "Er moeten eerst ongelukken gebeuren, voordat de gemeente iets doet."
De nieuwe wildroosters maken minder lawaai als auto's passeren én moeten geluidsoverlast voor de omgeving terugdringen. Volgens de gemeente Apeldoorn zijn de roosters praktisch getest en veilig. Maar daar denkt de Fietsersbond Apeldoorn heel anders over.
Bekijk de video over de wildroosters:
Fietsersbond uit zorgen over nieuwe wildroosters
"Als je als fietser iets uitwijkt, kom je met je voorwiel ertussen", zegt Bert Middeldorp over de schuine roosters. "Ik voorzie ernstige ongelukken. Zeker zoals nu, als het een beetje glad is, glijd je makkelijker uit en krijg je ernstige ongelukken."
Het eerste rooster plaatste de gemeente in Ugchelen, ter hoogte van de parkeerplaats van crematorium Heidehof. "Ik fiets hier echt niet overheen", zegt Middeldorp, die regelmatig een fietstocht met senioren maakt. "Als er één schrikt moet de volgende uitwijken. Die komt dan zo in het rooster terecht."

Hoofdwond of schouderbreuk

Een ernstige hoofdwond of schouderbreuk ligt zo op de loer, denkt Middeldorp. Daarom vroeg hij de gemeente actie te ondernemen. Dit gebeurde bij de aanleg van een tweede rooster, aan de Soerenseweg in Apeldoorn. Hier werd een strook van zeventig centimeter vervangen door 'normale' roosters, zodat fietsers daaroverheen kunnen rijden.
Volgens de Fietsersbond is die strook veel te smal en kunnen fietsers alsnog onderuit gaan. "En die strook nog breder maken, heeft geen zin. Want de auto's rijden daar dan ook overheen en dan is het geluiddempende effect weg", zegt Middeldorp, die wel een andere oplossing weet.
De Fietsersbond pleit ervoor om fietsers aan de zijkanten 'om het wildrooster heen' te leiden. "Er is genoeg ruimte langs de weg. Maar ik denk niet dat de gemeente dat zal doen."

Roosters niet aangepast

Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn zegt desgevraagd geen plannen te hebben de wildroosters (opnieuw) aan te passen. "Volgende maand worden op andere plekken twee nieuwe roosters geplaatst. Hier gaat het om vrijliggende fietspaden, apart van de hoofdbaan voor auto's. Hierdoor is er geen noodzaak voor geluidsarme roosters, omdat fietsers geen geluidsoverlast geven."
Middeldorp is teleurgesteld dat de gemeente geen verdere actie onderneemt. Vooral bij het eerste wildrooster in Ugchelen, waar nog geen enkele aanpassing is gedaan. De gemeente laat weten dat hier ook eenzelfde rijstrook voor fietsers komt, later dit voorjaar.
"Het contact met de gemeente is goed, maar ik zet wel vraagtekens bij het onderzoek dat ze hebben gedaan. Ze zeggen dat het veilig is, maar kunnen geen certificaat overhandigen. Ze hebben er zelf gewoon een paar keer overheen gefietst. Blijkbaar moeten er eerst ongelukken gebeuren voordat de gemeente iets doet."