Liemers

Zwembad in gevaar door energieprijzen: '1 april moet ik dicht'

Hans komt niet meer uit door de hoge energieprijzen.
Hans komt niet meer uit door de hoge energieprijzen. © Omroep Gelderland
WESTERVOORT - Zwembaden in nogal wat Gelderse gemeenten hebben het zwaar door de stijgende kosten. Met name de gestegen energieprijzen zorgen voor een hoop kopzorgen bij eigenaren en huurders van zwemwater. "Economisch gezien had ik eigenlijk per 1 januari moeten sluiten."
Dat zegt Hans Frieling van zwembad De Pals in Westervoort. Het is dat de gemeente Westervoort hem gevraagd heeft nog open te blijven vanwege het maatschappelijk belang van het zwembad. "Maar als de gemeente niet financieel over de brug komt, zal ik op 1 april echt dicht moeten."
Het gaat hem aan het hart, maar de tariefstijging die hij van energiemaatschappij Vattenfall voorgeschoteld kreeg, is niet meer op te brengen, zegt uitbater Frieling van het zwembad. "In 2021 was ik aan stookkosten zo'n 70.000 euro per jaar kwijt. Nu moet ik voor de eerste drie maanden van 2023 al 105.000 euro ophoesten. En voor een heel jaar zou het een rekening van 282.000 euro betekenen. Dat is bijna drie keer zoveel als ik verdien."

Zwemlessen duurder

Ook Ruud Lemmens, die de zwemlessen bij De Pals verzorgt, maakt zich zorgen: "We hebben de prijs voor onze zwemlessen verhoogd met zeven procent. Het kost nu 39,75 euro per maand. En ja, wij maken ons wel zorgen voor de toekomst. Daarom praten wij nu met de wethouder en met de plaatselijke politiek, ook gaan we waarschijnlijk van ons laten horen tijdens de gemeenteraad."
We leven in een waterrijk land waar het belangrijk is dat iedereen leert zwemmen
De Pals is niet het enige zwembad dat het moeilijk heeft. Ook bij sportbedrijf Arnhem voelen ze de hoge energieprijzen in de portemonnee. Mark Debets van sportbedrijf Arnhem: "We krijgen te maken met kosten die we niet kunnen doorberekenen in het zwembadkaartje. Want dan komt er niemand meer zwemmen." Toch denkt hij dat de gemeente het zwembad overeind zal houden. "We leven in een waterrijk land waar het belangrijk is dat iedereen leert zwemmen. De zwembaden zijn een noodzakelijke voorziening. De gemeente ziet dat belang ook dus ik ben er honderd procent van overtuigd dat we open kunnen blijven."

Sector onder druk

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NZR) denkt ook dat de meeste zwembaden wel zullen overleven. "Gemeenten vinden over het algemeen zwemmen belangrijk", zegt Titus Visser van NZR: "De sector staat wel onder druk, maar het hangt er wel een beetje van af wat voor energiecontract ze hebben. Ik hoor ook wel van zwembaden die gelukkig op het juiste moment een contract hebben afgesloten tegen de beste afspraken tot 2025. En je ziet nu ook alweer wat meer beweging binnen de energiemarkt".
Openbare zwembaden zouden van de overheid een tegemoetkoming in de energiekosten krijgen, werd vorig jaar november beloofd. Maar Frieling heeft nog geen cent gezien van dat geld. Frieling: "Ze zouden eerst in maart komen met de voorwaarden waaraan je moet voldoen voor die subsidies, maar dat is alweer verschoven naar mei."
Zwembaden in problemen door hoge energielasten
Dat gaat hij niet halen. Hij heeft het zwembadwater al een graadje kouder gezet en de prijs voor een los zwemticket ging van 4 euro naar 4,50 euro. "Maar nu komt er bijna niemand meer zwemmen. En de tariefstijging voor zwemverenigingen haalde ook niks uit. Toen ik dat aan de verenigingen voorlegde, zeiden ze dat ze dan uren terug moesten geven, want dat is voor de verenigingen niet op te brengen. Dus dat werkte alleen maar averechts."
Wat hij vooral moeilijk vindt, zijn de 850 zwemleerlingen die niet verder kunnen als het zwembad dichtgaat. "Ik ben nu druk bezig om te kijken of die bij zwembaden in de buurt terecht kunnen, want ze moeten natuurlijk hun zwemdiploma kunnen halen."