Stedendriehoek / Achterhoek

Ziekenhuis sluit afdeling Verloskunde, emoties lopen hoog op

Als de plannen doorgaan, kan na 1 juli niemand meer bevallen in het Zutphense ziekenhuis.
Als de plannen doorgaan, kan na 1 juli niemand meer bevallen in het Zutphense ziekenhuis. © ANP, ter illustratie.
ZUTPHEN - De afdeling Verloskunde in Gelre Ziekenhuizen sluit per 1 juli. Dat heeft de Raad van Bestuur dinsdag officieel meegedeeld aan verloskundigen en ander zorgpersoneel. Het ziekenhuis neemt ook de spoedeisende hulp onder de loep en overweegt die af te schalen, maar onduidelijk is nog in welke vorm.
Joleen Geurkink, voorzitter van de Verloskundige Kring Zutphen, is met stomheid geslagen: "Er is veel onbegrip en boosheid. Het besluit komt vanuit het niets. Een half jaar geleden was nog beloofd dat de afdeling zou blijven en nu horen we dit. Hoe moet het nou verder?"

'Ziekenhuis in financieel zwaar weer'

De financiële situatie van Gelre Ziekenhuizen is volgens Geurkink de reden voor het drastische besluit. "De Raad van Bestuur gaf aan in financieel zwaar weer te verkeren. De banken hebben aangedrongen op stevig ingrijpen, wat heeft geleid tot het afschalen van de acute zorg."

Eind 2021 sloot Gelre Ziekenhuizen de afdeling Verloskunde in Zutphen ook al eens. Het ziekenhuis gaf toen aan dat er sprake was van een personeelstekort. Het bericht volgde nadat drie medewerkers van de afdeling waren ontslagen wegens onprofessioneel gedrag, maar het ziekenhuis zei dat die twee zaken geen verband met elkaar hielden. Zwangere vrouwen moesten voor hun bevalling enige tijd uitwijken naar andere ziekenhuizen. Toen het tekort verholpen was, heropende de afdeling.

De verloskundigen maken zich grote zorgen over capaciteitsproblemen en vrezen dat deze ingreep ten koste gaat van de zorg: "In Zutphen hebben we nu zeven bevalkamers. Als die in juli sluiten, komen er niet zomaar zeven kamers bij in andere ziekenhuizen. Dan hebben we nog minder plekken waar we heen kunnen met vrouwen die moeten bevallen van hun kindje. Bovendien liggen andere ziekenhuizen op minstens een half uur rijden, terwijl het in kritieke gevallen draait om secondenwerk."

Olifant door een porseleinkast

Arne Bouma is naast PvdA-raadslid in Zutphen ook zorgeconoom. Hij heeft geen goed woord over voor de Raad van Bestuur: "Ze gaan als een olifant door een porseleinkast. Wat een onbehoorlijk bestuur om dit zo aan te kondigen op dusdanige manier", zegt hij.
Boze spandoeken schetsen de sfeer in het ziekenhuis.
Boze spandoeken schetsen de sfeer in het ziekenhuis. © Omroep Gelderland
Bovendien trekt hij de grond van het besluit zwaar in twijfel: "Er is geen onderbouwing voor dit besluit, alleen een financieel argument. Dat maakt dat een essentieel deel van de zorg wordt weggehaald, puur en alleen om het ziekenhuis weer financieel gezond te maken. Maar dit geeft een probleem over de hele regio. Het leidt tot grote maatschappelijke onrust."
Bouma benadrukt dat de kogel wat dat betreft nog lang niet door de kerk is: "Wanneer je als ziekenhuis overgaat tot het verplaatsen van de zorg, zijn daar regels aan verbonden. Je moet dit eerst officieel bespreken met alle veldpartijen zoals gynaecologen, huisartsen, andere ziekenhuizen in de regio en de gemeente. Dat is niet gebeurd."

'Dit verhaal is nog lang niet klaar'

De gemeenteraad komt donderdag samen om een strijdplan te bespreken: "We gaan samen met het college het juridische aspect van de zaak bekijken. Mag dit? Kan dit? Zijn de juiste routes wel bewandeld? En als het besluit toch doorgaat - wat ik niet verwacht - wat betekent dat dan? Het ziekenhuis moet dan met een oplossing komen. En als die oplossing niet adequaat genoeg is, kunnen verloskundigen en gynaecologen het besluit alsnog tegen houden. Dus dit verhaal is nog lang niet klaar", zegt Bouma.
De SP diende een aanvraag in voor een demonstratie voor het ziekenhuis, volgende week vrijdag om 16.00 uur. De gemeenteraad steunt dat initiatief en is voltallig aanwezig. Ook inwoners, verloskundigen, ander ziekenhuispersoneel en de vakbonden zullen erbij zijn.
Gelre Ziekenhuizen is vooralsnog niet bereikbaar voor vragen van Omroep Gelderland over het sluiten van de afdelingen.