Arnhem en omstreken

Arnhem in actie voor Turkije: 'Het is heel heftig'

Halit Bayramoglu in de loods met spullen
Halit Bayramoglu in de loods met spullen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Halit Bayramoglu werd maandagochtend vroeg wakker en schrok zich rot toen hij op Twitter zag dat Turkije en Syrië door een grote aardbeving getroffen waren. Hij kwam gelijk in actie.
"Het is heel heftig", vertelt Bayramoglu. "Ik was gisteren rond 6.00 uur in de ochtend wakker en toen ik op Twitter keek, dacht ik: 'wat gebeurt er?' Dan kan je niet meer slapen. En op een gegeven moment schakel je om naar 'wat kan ik voor die mensen betekenen?'"

Start jij ook een hulpactie voor Turkije of Syrië? Of ken je iemand die in actie komt voor mensen in de getroffen gebieden? Meld je dan bij ons via omroep@gld.nl. Omroep Gelderland besteedt uitgebreid aandacht aan de ramp.

De aardbeving raakt hem ook persoonlijk: "Mijn vrouw komt uit het getroffen gebied. Waar het epicentrum van de eerste aardbeving was. Gelukkig gaat het goed met haar familie." Via zijn echtgenote houdt hij contact met Turkije. "Het is heel heftig. Je weet dat er al in ieder geval 3500 doden zijn gevallen in Turkije alleen. Maar het is nog een grote ravage. Het is echt afwachten totdat de puinhoop daadwerkelijk verdwenen is. Het noorden van Syrië is ook enorm getroffen. En het is al een gebied dat heel veel problemen heeft. Het is een hele moeilijke situatie. Ook voor Syrië. Ook voor Turkije."

Vier vrachtwagens vol

In een loods in Arnhem is hij maandag direct begonnen met het inzamelen van spullen. Op dinsdagochtend ligt er van alles. Vuilniszakken vol: "Kleding, Pampers, maandverband, dekens. Eigenlijk producten die allemaal per direct nodig zijn in het getroffen gebied."
Het doet hem zichtbaar goed, dat er direct zo veel mensen in actie zijn gekomen: "We zijn gisteren vooral bezig geweest met inpakken. In een andere loods in Arnhem zitten ook heel veel spullen. We waren oorspronkelijk van plan om met twee busjes naar Turkije te rijden. Maar we praten nu over vier vrachtwagens vol."

Inzamelen en helpen

Bayramoglu is geroerd door de hoeveelheid hulp die hij krijgt: "Gisteren liepen hier op een gegeven moment zo'n 180 mensen rond, van wie ik zo'n 80 procent niet ken."
Opvallend vindt hij ook dat mensen die spullen komen brengen, daarna ook blijven om te helpen. "Dat vind ik wel mooi om te zien. Dat mensen elkaar niet kennen, maar wel bereid zijn om hier te helpen. En de mensen in Turkije te helpen. De meeste spullen zijn gloednieuw. Dus mensen zijn de stad ingelopen om nieuwe producten voor die mensen te halen. Dat is prachtig om mee te maken. Hoe triest het eigenlijke verhaal ook is."

Vlaggen halfstok

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hing dinsdagochtend bij het stadhuis twee vlaggen halfstok: de Turkse en de Syrische. Volgens Marcouch staat de vlag symbool voor eenheid en wil hij op die manier stilstaan bij de aardbevingsramp. Hij leeft mee met iedereen die getroffen is in Turkije en Syrië. Hij prijst iedereen die direct kleding gingen inzamelen om te helpen.
Bij het moment waren Arnhemmers met Turkse roots aanwezig. Onder hen ook Orhan Marasli. Zijn neef is vermist en hij staat in nauw contact met zijn familie. Twee vrouwen zijn zichtbaar geëmotioneerd en te verdrietig om te reageren. Zij wachten nog steeds op contact met hun familie.
De Turkse en Syrische vlag halfstok in Arnhem
De Turkse en Syrische vlag halfstok in Arnhem © Omroep Gelderland