Achterhoek / Arnhem en omstreken

Mert gaat met jassen en mutsen naar Turkije

Mert Kaya (l) en zijn vriend Gokhan Caliskan.
Mert Kaya (l) en zijn vriend Gokhan Caliskan. © Mert Kaya
DOESBURG - Gelderlanders met een Turkse achtergrond zijn hard geraakt door de aardbevingen in Turkije en Syrië. Bijna iedereen heeft wel familie of vrienden in het getroffen gebied, en dan is de spanning ondraaglijk wanneer je geen contact kunt krijgen met hen. De familie van de 27-jarige Mert Kaya uit Doesburg is gelukkig ongedeerd. Hij is meteen een eigen hulpactie gestart en wil zo snel mogelijk met warme kleding richting het rampgebied.
"Toen ik het nieuws hoorde, bedacht ik me geen moment. Ik ben gelijk een actie gestart en heb iedereen die ik ken een Tikkie gestuurd met de vraag of ze willen helpen. Bij elkaar hebben we nu al meer dan 3000 euro", vertelt Mert.
Met dat geld gaat hij deze dinsdag samen met zijn vriend Gokhan Caliskan naar een grote, voordelige kledingzaak midden in het centrum van Arnhem. Mert: "We willen daar zo veel mogelijk warme jassen, mutsen, handschoenen, sjaals en meer kopen en die hopelijk woensdag al naar Turkije brengen, want het is daar echt koud."
Een Turks transportbedrijfje uit Arnhem heeft toegezegd de spullen inderdaad die kant op te willen brengen. En als het aan Mert ligt, blijft het daar niet bij: "Nee dit is nog maar het begin. Als het aan mij ligt, gaan we daarna ook met dekens, kussens, elektra, alles wat ze maar kunnen gebruiken."

Familie veilig, maar kennissen onbereikbaar

Op meer plekken in Doesburg wordt meegeleefd met de slachtoffers in Turkije. Elif heeft familie wonen in Kayseri, een stad op een paar honderd kilometer afstand van het rampgebied. Maar ook haar familie moest vertrekken.
Ik ben verschrikkelijk geschrokken
"Mijn broer, moeder en nichtjes wonen met hun gezinnen in grote flats, op 14 hoog. Ook daar is de schade groot. De liften zijn stuk, er zitten scheuren in de gebouwen. Ze zijn met z'n allen vertrokken naar schoonfamilie, die op het platteland woont. Ik werd midden in de nacht uit bed gebeld door mijn familie. Echt, ik ben verschrikkelijk geschrokken."
Familie en vrienden van Mert zijn gelukkig ook ongedeerd, maar dat kan hij niet van iedereen zeggen. "Mijn vader heeft een collega in Zutphen. En die was met familie juist naar Diyarbakir in Turkije om daar om de hand van zijn aanstaande bruid te vragen. En met die mensen heeft nog niemand contact kunnen krijgen."