Achterhoek

Vuurwapens, munitie en cash in beslag genomen bij invallen

De inval in Dodewaard, afgelopen vrijdag.
De inval in Dodewaard, afgelopen vrijdag. © Persbureau Heitink
DOETINCHEM - De politie-invallen van afgelopen vrijdag in onder andere Doetinchem, Dodewaard en Apeldoorn hebben een flinke buit opgeleverd. Naast grondstoffen voor drugs confisqueerde de politie cash, auto's, motors, wapens en munitie. De actie was het resultaat van een grootschalig onderzoek naar de cryptocommunicatiedienst Exclu.
Het epicentrum van de actie was Doetinchem. Daar viel de politie op tien verschillende plekken binnen en werden vijf mannen aangehouden. Bij de doorzoekingen stuitte de politie in Doetinchem op grote sommen contant geld, drugs en een automatisch vuurwapen.
In Dodewaard was er zelfs sprake van een heterdaadje. Daar werd een verdachte aangehouden in een actief drugslab. En ook in Vaassen en Apeldoorn waren aanhoudingen. Bovendien nam de politie daar enkele 'uitingen van de verboden motorclub Satudarah' in beslag.
Een 53-jarige man uit Westervoort werd in de Portugese hoofdstad Lissabon in de boeien geslagen. Ook bij hem trof de politie vuurwapens aan.

In totaal waren er 79 doorzoekingen en 45 aanhoudingen in Nederland, Duitsland en België. Tijdens de actiedag zijn zo’n 200 telefoons van gebruikers in beslag genomen en is ook de server van Exclu veiliggesteld. In totaal waren er ruim 1200 agenten op de been. Zij deden invallen en doorzoekingen in het hele land.

Tijdens de actiedag zijn er twee drugslabs, een cocaïnewasserij, een productielocatie voor drugsketels en een tabletteerlocatie aangetroffen. Daarnaast werden er vele kilo’s, pillen en liters aan verdovende middelen gevonden, waaronder 300.000 xtc-pillen. Verder trof de politie ruim 5,5 miljoen euro cash aan en diverse luxe goederen. Er werden 20 vuurwapens in beslag genomen.