Stedendriehoek

Oeps! Ook hier stond het straatmeubilair behoorlijk in de weg

De lantaarnpaal op de Klaverstraat in Nijmegen.
De lantaarnpaal op de Klaverstraat in Nijmegen. © Huub Bellemakers
HOENDERLOO - Een transformatorhuisje dat te dicht bij de tuin staat zorgt voor irritatie bij de bewoonster. Ze is niet de eerste die zich ergert aan de plaatsing van een object. Het gaat namelijk wel eens vaker fout met straatmeubilair.
Liesbeth Hop uit Hoenderloo is boos op Liander, omdat ze vindt dat de netbeheerder een nieuw transformatorhuisje te dicht bij haar voortuin heeft geplaatst. Ze vindt het ontsierend en bovendien is ze bang dat het tot onveilige verkeerssituaties kan leiden. Volgens Liander kan het niet anders en is er zo veel mogelijk met alles rekening gehouden.
Tegelijkertijd verbazen inwoners van Lochem zich daar over een nieuw zebrapad. Het is er onlangs aangelegd recht voor een bushalte. Lochemers vinden dat niet de meest handige plaats voor zo'n oversteekplaats.
Het komt wel vaker voor dat er iets misgaat. Soms is dat bij de plaatsing van straatmeubilair, al dan niet per ongeluk. Soms gaat er iets anders fout in de openbare ruimte, al dan niet per ongeluk.

Oeps! Lantaarnpaal midden op de weg

In de Klaverstraat in Nijmegen stonden mensen in 2018 raar te kijken: er stond ineens een lantaarnpaal midden op de weg. Vanwege de feestdagen werden werkzaamheden in de straat even stilgelegd. Daarbij ging er iets fout in de communicatie tussen de uitvoerder en degenen die het werk moesten doen. Gevolg: een lantaarnpaal midden op straat. Het leverde in ieder geval veel bekijks op.
De stratenmakers van destijds snapten de ophef niet zo. "De weg is hier veranderd. Eerst was het allemaal trottoir en nu staat de paal middenin de straat. Ze verplaatsen hem later maar weer."

Parkeergarage niet geschikt voor auto's

In 2011 ging het fout in Bemmel. Daar werd op de Markt een nieuwe parkeergarage gebouwd. Er was één, niet geheel verwaarloosbaar, dingetje mis mee: er konden geen auto's naar binnen. Door een constructiefout stak de inrit 20 centimeter boven het straatniveau uit. Foutje, bedankt!

Kledingcontainer aan de wandel

In de Arnhemse wijk Schuytgraaf werd in 2018 een kledingcontainer 'wat onhandig' geplaatst. De grote groene bak werd precies midden op een geleidestrook voor blinden geplaatst. Een blinde of slechtziende die het speciale ribbelpad volgde, zou nietsvermoedend tegen de kledingcontainer oplopen. Het ding stond ook nog eens precies op de geleidestrook die liep tussen het winkelcentrum en het gezondheidscentrum. Binnen een dag had de gemeente overigens de bak verplaatst.

Brug te steil

Rolstoelers hebben ook geregeld te maken met voorwerpen op de stoep, waardoor ze er niet langs kunnen. Soms moeten ze zich in allerlei bochten wringen om er toch langs te kunnen.
Zo'n fiets of container die op de stoep staat, is ene hinderlijk probleem, dat nog wel opgelost kan worden. Maar de problemen zijn soms nog groter, omdat er bij de aanleg of inrichting van de openbare ruimte geen rekening met mensen in een rolstoel is gehouden. Zo is een bruggetje in Borculo net te steil voor mensen in een rolstoel. Patricia Oostendarp uit Neede liet vorig jaar aan Omroep Gelderland zien dat ze er in haar rolstoel niet tegenop kan: "Ik voel me op deze momenten pas beperkt."