Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Dankzij dit bedrijf kan een verkeersbord helemaal gerecycled worden

Verkeersborden van hennep.
Verkeersborden van hennep. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Verkeersborden worden in Nederland gemaakt van aluminium en niet-herbruikbare grondstoffen. Als zo'n bord wordt weggehaald of beschadigd is geraakt, heb je er weinig meer aan. Een bedrijf uit Arnhem heeft een oplossing bedacht: een verkeersbord van hennep dat helemaal opnieuw gebruikt kan worden.
Het verkeersbord wordt 'Natural Traffic Sign' genoemd en is één van de producten in de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. Die levert een bijdrage aan een duurzame economie.
De gebruikte hennep wordt in Nederland geteeld en gewonnen, de biohars is van natuurlijke grondstoffen. Een goede basis voor het 'natuurlijke verkeersbord' van het Arnhemse bedrijf Plantics. Er is nog flinke milieuwinst te behalen: alleen al in Nederland staan ongeveer 3 miljoen verkeersborden, vaak gemaakt van aluminium of niet-herbruikbare grondstoffen.
Bij de duurzame borden is dat een ander verhaal. Daar kunnen de hars en hennep aan het eind van de 'levenscyclus' van het bord eenvoudig van elkaar worden gescheiden en opnieuw gebruikt.
Plantics begon in 2014 als spin-off van de Universiteit van Amsterdam met door die universiteit uitgevonden bioharsen, gemaakt uit plantenafval. Verschillende natuurlijke vezelmaterialen, zoals hennep, kunnen ermee verlijmd worden. De matten die daarmee gemaakt worden, dienen als paneelmateriaal voor verkeersborden of worden gebruikt voor het maken van meubels. Ook worden de bioharsen gebruikt als coating om producten te versterken of vet- en vloeistofdicht te maken, bijvoorbeeld plantenpotten van gerecycled papier.

Minder duurzaam

In de week van de circulaire economie, die maandag van start ging, wordt er in onze provincie uitgebreid stilgestaan bij uitvindingen die zorgen voor een duurzamere wereld. Dat is nog een uitdaging: wereldwijd is het hergebruik van materialen de afgelopen zes jaar iets gedaald en in de afgelopen 20 jaar zijn er evenveel grondstoffen gebruikt als in de hele 20ste eeuw. Dat blijkt uit The Circularity Gap Report 2023.

Demontabele houten huizen

Inmiddels is 16,5 procent van het Nederlandse bedrijfsleven duurzaam. Gelderse initiatieven dragen daar aan bij. Zij worden donderdag in Nijmegen in het zonnetje gezet. Dan wordt duidelijk wie de Gelderse Circulaire Top 20 wint. Behalve de verkeersborden maken ook houten demontabele en herbruikbare houten woningmodules en een ander remontabel bouwsysteem een kans, net als machines die het bouwen met geperst stro mogelijk maken en een systeem waarbij regenwater benut wordt als bron voor drinkwater.