Gelderse Vallei

ProRail des duivels na aanrijding met spoordieven

Geen auto en aanhanger, maar nog wel een spoorbiels in de berm
Geen auto en aanhanger, maar nog wel een spoorbiels in de berm © Persbureau Heitink
LUNTEREN - ProRail is op z'n zachtst gezegd niet te spreken over de spoordieven die vannacht werden aangereden op de spoorwegovergang bij Lunteren. Niet alleen vanwege de diefstal, maar ook omdat de dieven dicht bij het spoor kwamen. "Aan alle kanten is dit niet in orde."
Het is een bijzonder verhaal: zaterdagavond rond 20.30 uur reed een trein van Connexxion tegen een aanhanger, die op een spoorwegovergang geparkeerd stond. De machinist zag de aanhanger wel tijdig, maar kon de trein niet meer tijdig laten remmen. Na de aanrijding stapte de machinist uit om te kijken en waren de auto en aanhanger verdwenen, maar lag er wel een los stuk rails in de berm. "De politie heeft onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat er mensen bezig waren spoormaterialen te stelen", vertelt ProRail-woordvoerder Aldert Baas.

Geen stuk uit de rails gesneden

Baas benadrukt dat het niet gaat om een stuk rails dat uit het spoor is gesneden. "Dit zijn materialen die onze aannemer Strukton daar langs het spoor heeft liggen, die nodig zijn om te zorgen dat de trein kan blijven rijden. Die materialen zijn ook echt voor niemand anders bestemd dan voor de aannemer, dus daar moet je van afblijven."

Gevaarlijke situaties

ProRail en Strukton hebben samen aangifte gedaan bij de politie. "We willen dat de daders gepakt worden, want dit moet voortaan voorkomen worden", zegt Baas. Daarmee doelt hij niet alleen op de diefstal, maar ook op de plek waar de personen rondliepen. "Ze zijn in het spoorgebied geweest, daar mag niemand komen. Dat levert gevaarlijke situaties op, dat blijven we maar duidelijk maken."
Baas begrijpt ook niet goed wat de dieven met de rails willen. "Die zijn heel zwaar, die moet je al met meerdere mensen oppakken. En ze zijn van staal, niet van koper ofzo, dus ik vraag me af wat ze er mee gaan doen."
De politie laat zondagochtend weten dat de auto en aanhanger gevonden zijn, maar dat er (nog) niemand is aangehouden. De zaak wordt verder onderzocht.