Achterhoek

Volop reeën in Achterhoeks coulissenlandschap

WOOLD - Alleen al in de Achterhoek leven 6.700 reeën, zegt vereniging Het Ree. Net als in de rest van het land gaat het ook hier goed met deze dieren. Ze profiteren er van het gevarieerde landschap met stukjes bos, weilanden en akkers. De ree is dan ook een van de iconen van het beroemde Winterswijkse coulissenlandschap.
Reeën zijn bosranddieren, vertelt Bé Brinkman van vereniging Het Ree. Dankzij hun roodbruine vacht vallen ze nauwelijks op tussen de bomen. Ze kunnen er ongestoord rusten en het voedselrijke boerenland is dichtbij.
Het landschap rond Winterswijk staat bekend om zijn coulissen. Het is een lappendeken van kleine stukjes landbouwgrond, afgewisseld met houtwallen en oude boerderijen. Wie reeën wil zien, heeft grote kans om de dieren hier aan het begin of einde van de dag te treffen. Het is maar één voorbeeld van wat het coulissenlandschap rond Winterswijk zo bijzonder maakt, vertelt streekgids Freek Deunk tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink.
Luister naar de radiobijdrage (1-3)

Klompenpad

Samen bewandelen ze het Achterwooldsepad. De 10 kilometer lange route gaat over een oude spoorbaan, door weilanden en langs historische boerenerven. Ook het Wooldse Veen en bosmoeras Bekendelle liggen op de route…
Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Platteland van de toekomst

De bewoners van het platteland maken zich zorgen over de toekomst. Niet alleen over het voortbestaan van boerenbedrijven, maar ook of het cultuurlandschap behouden blijft nu problemen rond stikstof en droogte vragen om een ander gebruik van het boerenland.
Behalve zorgen is er bij Brink ook optimisme. Hij is ervan overtuigd dat dit type landschap niet kan bestaan zonder boeren. Het eeuwenoude Winterswijkse coulissenlandschap zou maar zo het ideale platteland van de toekomst kunnen zijn…
Luister naar de radiobijdrage (3-3)

Veel verkeersslachtoffers

Reeën zijn geen grote grazers maar knabbelaars, vertelt Brinkman van vereniging Het Ree. Ondanks de grote populatie veroorzaken de dieren hierdoor geen grote schades aan gewassen. Wat wel een probleem is, is het aantal wildaanrijdingen met reeën. Als ze worden verstoord, slaan ze op de vlucht en daarbij hebben ze geen oog voor het verkeer.
Streekgids Freek Deunk roept daarom op om op de paden te blijven en honden aangelijnd te houden. In de Achterhoek loopt op dit moment een onderzoek, waarbij wordt gekeken hoe het aantal aanrijdingen met wild verminderd kan worden.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

In het programma Klaas op Klompen wordt deze week aandacht besteed aan klompenpad Het Achterwooldsepad. Presentator Klaas Drupsteen loopt de wandelroute in de Achterhoekse buurtschap 't Woold. De serie is iedere zondag van 17.15 uur te zien op TV Gelderland. De aflevering over Het Achterwooldsepad is nu al hieronder te bekijken.

Klaas op Klompen - Achterwooldsepad in 't Woold