Gelderland

Roy regelt rolstoelbus voor nichtje (7) met hersenaandoening

De zevenjarige Mirthe uit Ruurlo
De zevenjarige Mirthe uit Ruurlo © REGIO8
RUURLO - De zevenjarige Mirthe en haar ouders kunnen hun geluk niet op. Dankzij een crowdfunding kan het gehandicapte meisje voortaan met een rolstoelbus op pad. En dat betekent veel meer vrijheid voor het gezin uit Ruurlo.
En dat allemaal dankzij oom Roy Huetink die de doneeractie heeft opgezet. "We zijn op 12 november begonnen en we hadden al vrij snel dat we richting de 10.000 euro gingen", vertelt hij tegen REGIO8. "Maar dat het zo snel gaat en dat je zulke grote bedragen krijgt van kennissen en vreemden, dat verwacht je niet." Uiteindelijk is er bijna 15.000 euro opgehaald voor zijn nichtje, dat lijdt aan een hersenaandoening.

Zorg minder

Dat Mirthe nu mobieler is, is een zorg minder voor haar ouders. "Nu rijdt ze rond, gaat ze alle kanten op en dat wil je voor je kind. Dat ze ook haar eigen keuzes kan maken", vertelt moeder Marijke Smink. Ook zat haar dochter niet meer prettig achterin de auto.
De rolstoelbus betekent ook dat ze haar dochter dicht bij zich kan houden als zij groter wordt. "Ze heeft thuis al een zorgunit, dus ze kan nu zo lang mogelijk bij papa en mama blijven wonen."

Op vakantie

Nu het gezin een stuk mobieler is, zijn er al plannen gemaakt voor de zomervakantie. "In eerste instantie zouden we naar Disneyland gaan, maar dat vond Mirthe maar niks", zegt Marijke. "Ze wil naar PAW Patrol land, naar Movie Park Germany, dus daar gaat de reis heen van de zomer."
Maar ook de 'gewone' dingen betekenen al veel voor de zevenjarige, ziet ook oom Roy. "Ze zijn bijvoorbeeld naar de supermarkt gegaan met de elektrische rolstoel", vertelt hij. "Dat zijn kleine uitjes, maar dat is nu voor Mirthe zó anders. Dat ze dan met de bus kunnen gaan, ja dat is fantastisch. Daar doe je het voor."
Een van de eerste uitjes met de nieuwe bus was naar de radiostudio van REGIO8: