Gelderse Vallei

Ballonvaarder Edcar vliegt bij 25 onder nul boven Lapland

Jeppa Bear met het noorderlicht op de achtergrond.
Jeppa Bear met het noorderlicht op de achtergrond. © Matthias Schlegel
BARNEVELD - Vliegen boven bevroren meren en besneeuwde boomtoppen, dat is het uitzicht de aankomende dagen van ballonvaarder Edcar Vermeulen, van Hot-R in Barneveld. Met zijn gloednieuwe ballon, met de naam Jeppa Bear, vliegt hij in Lapland.
De ballon, die gebaseerd is op de knuffel van het zoontje van Edcar, is de lichtste ballon van Nederland. "Het is een hele nieuwe ervaring. Ik heb er zeker geen spijt van", vertelt Edcar. "Je moet je als piloot een beetje uitdagen en dit maakt je ook wat allrounder."
De Barnevelder ging naar Lapland toe om foto's van zijn nieuwe ballon te maken. Bij het maken van de foto's was de temperatuur -25 graden celsius. "We hebben al mooie foto's met het noorderlicht, maar we hopen dat we nog mooiere kunnen maken."

Bevroren meren

Vermeulen vliegt met zijn beervormige ballon over het besneeuwde Finse landschap en moet landen op bevroren meren. "Het vriest hier al maanden, dus het ijs is super dik. We hoeven ons geen zorgen te maken over de dikte van het ijs", zegt hij. "En met sneeuwscooters worden we er weer vanaf gehaald."
Tal van mooie vergezichten, maar wel koud. "Gelukkig kan de ballon er tegen", zegt Edcar opgetogen. "Je moet alleen wat meer tijd nemen voor het inpakken van de ballon. Alles is wat stijver dan normaal. Dus je moet wat harder werken."

Noodpakket mee voor de zekerheid

In totaal is het team uit Barneveld zo'n acht dagen in Finland te vinden. "Eigenlijk is het een klein evenement met in totaal zeven teams. En wij zijn de enige Nederlanders die zo gek zijn hier naartoe te gaan", lacht Vermeulen.
"We hebben voor de zekerheid een noodpakket mee, voor als we ergens stranden. Dat we warm blijven en dat we kunnen overleven", vertelt de piloot. "We hebben flink moeten nadenken over wat we allemaal mee moesten nemen, maar gelukkig zijn we niets vergeten."