Arnhem en omstreken

Weer stakingen in het openbaar vervoer, dit merk jij ervan

Bussen rijden mogelijk niet, zoals hier op Arnhem Centraal.
Bussen rijden mogelijk niet, zoals hier op Arnhem Centraal. © ANP
ARNHEM - Tot en met vrijdag zullen er minder bussen en regionale treinen rijden door stakingen in het streekvervoer. Ga je naar werk of naar school met een regionale trein of bus, dan rijdt die mogelijk niet. Er is nog veel onduidelijk over de impact van de stakingen, maar de acties zijn in elk geval groter dan ze tot nu toe zijn geweest.
Pas deze ochtend zullen de precieze gevolgen voor reizigers duidelijk worden, zeggen de vervoerders tegen Omroep Gelderland. "Als een chauffeur zich 's morgens afmeldt van zijn dienst, dan weten we dan pas of een bus wel of niet rijdt", zegt Lotte Hendriksen van Keolis.
In ieder geval heeft de staking een grotere impact dan de voorgaande stakingen, omdat nu méér vakbonden meedoen. Daarnaast staken werknemers van meerdere cao's in het openbaar vervoer tegelijkertijd. "We kunnen geen vervoer garanderen", meldt Hendriksen.

Dit kun je doen

Vervoersbedrijven roepen allereerst op om zo kort mogelijk van tevoren reisplanners als 9292.nl te controleren.
"Regel alvast ander vervoer", zo is de oproep van de woordvoerster van Keolis. "Als je met iemand kunt meerijden, dan raad ik dat aan", geeft de woordvoerder van Breng als optie mee.
Kies je ervoor met de auto te gaan, houd er dan rekening mee dat het iets drukker is op de weg door de stakingen. Dat verwacht een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Ook de ANWB verwacht een lichte toename van het verkeersaanbod.

Rover: stakingen heel vervelend

Reizigersorganisatie Rover ergert zich aan de zoveelste stakingsronde. "Ik snap dat de buschauffeurs een goede cao willen", zegt voorzitter Freek Bos. "En ik snap de vervoerders ook. Ze kunnen hun inkomsten niet zomaar verhogen. Wij roepen de partijen op met elkaar te gaan praten en dit op te lossen. Want dit is heel vervelend, wanneer je wilt reizen. Hopelijk is dit snel voorbij. Het is niet voor niets een vitale sector."
Ook in de achterban van CNV klinken kritische geluiden, ervaart Kees de Vos van de vakbond. "Het zijn leden van ons die in andere sectoren werken die ervan balen. Dat snappen we. Dit is een staking waar zoveel mensen mee te maken hebben."
De vakbonden willen een cao met betere afspraken over loon, werkdruk en een ouderenregeling.

De treinen van Arriva in de regio Achterhoek Rivierenland, rijden maandag toch niet. De vervoerder zei eerst dat het gelukt was om een dienstregeling te starten met de medewerkers die wel wilden werken, maar even later bleek dit toch geen haalbare kaart.

Treinen van de NS rijden wel gewoon vandaag.