Stedendriehoek / Achterhoek

De bus is overvol, maar verkeersdrempels zitten extra ritjes in de weg

In de ochtendspits zit de bus van Borculo naar Deventer hartstikke vol.
In de ochtendspits zit de bus van Borculo naar Deventer hartstikke vol. © Omroep Gelderland
LAREN - De bus van Borculo naar Deventer zit in de ochtendspits hartstikke vol, maar toch lukt het niet bussen vaker te laten rijden. Het probleem? Verkeersdrempels.
Voor Harmke Oudenampsen uit Laren voelt het alsof ze een bijbaan heeft: "Ja, als taxichauffeur." Ze heeft een samengesteld gezin met vijf kinderen. En die moet ze regelmatig ergens oppikken, omdat ze gestrand zijn.
De bus van Borculo naar Deventer stopt, als hij niet te vol zit, ook in Laren. In de ochtendspits is deze bus een belangrijke lijn voor scholieren en studenten. "Als hij niet rijdt, kom ik niet op school'", vertelt een scholier. Zijn school staat in Neede. "Fietsen? Dat is wel iets te ver: het is met de bus al 45 minuten."
En juist in die ochtendspits zit de bus hartstikke vol. Harmke zou graag hebben dat de bus vaker dan één keer per uur rijdt, zoals het vroeger was. Maar dat kan niet. De reden? Verkeersdrempels.
"Door de aanwezigheid van de drempels doet de bus er langer over dan voorheen. De gemiddelde snelheid is lager en daarmee de reistijd langer. Twee keer per uur laten rijden is daardoor geen optie", reageert vervoerder Arriva.

Bezwaren waren bekend

De provincie Gelderland zegt dat de bezwaren tegen de verkeersdrempels bekend waren toen deze werden aangelegd. "De afweging tussen verkeersveiligheid en het openbaar vervoer wordt dan gemaakt, deze keer is afgewogen dat verkeersveiligheid een grotere rol speelde."
Het weer weghalen van de drempels is de provincie vooralsnog niet van plan. "Dat zou een politieke beslissing moeten zijn, daar is nu geen sprake van." Wel zegt de provincie dat een tweede bus in de ochtend 'onderwerp van gesprek wordt'.

'Bereikbaarheid is dramatisch'

Buiten de spits is de lijn een stuk minder vol. In de avonduren en het weekend rijdt de bus zelfs helemaal niet. Dan moet Harmke dus voor taxichauffeur spelen. "Laren is een hartstikke leuk dorp om te wonen, maar sinds corona rijdt de bus veel minder vaak. De bereikbaarheid voor jongeren is redelijk dramatisch", zegt ze.
Volgens de provincie en Arriva is het animo voor de bus in de avond of weekenden te gering. Wel zijn er alternatieven, zoals de Haltetaxi of de Vlinderbus. Een andere oplossing is een busverbinding via Ruurlo. Die laatste optie ziet Harmke in ieder geval niet zitten. "Dan moet je eerst richting Duitsland om op dezelfde tijd in Deventer aan te komen. Dat kan echt alleen achter een bureau zijn bedacht."
Deze bus rijdt vaak door waar hij moest stoppen

In de Ridders van Gelre duikt verslaggever Martijn Driessen elke week in de kloof tussen burger en overheid.

Dat doet hij in aanloop naar de provinciale verkiezingen, die zijn op 15 maart. De Ridders van Gelre is zaterdagavond om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland en wordt elk uur herhaald.