Rivierengebied

Graven naar 'nazi-schat' loopt uit op flater

In Ommeren speuren mensen naar de vermeende nazi-schat.
In Ommeren speuren mensen naar de vermeende nazi-schat. © Pexels
OMMEREN - Graven naar de vermeende nazi-schat in Ommeren, dat deden de afgelopen tijd al meer mensen. Eén schatzoeker stuitte deze week met een metaaldetector op iets héél anders en schakelde de politie in. Die liet de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komen. Maar of dat nou nodig was?
De politie ontving een melding over een gevonden landmijn, meldt de gemeente. Agenten zochten uit voorzorg contact met de EOD. Nader onderzoek bracht aan het licht dat in ieder geval níet ging om de mogelijke nazi-schat, maar óók niet om een landmijn.
Wat de metalen vondst dan wel was? "Een steelpan", aldus de gemeente Buren.

Verbod op detectie

Die wijst nogmaals op het detectieverbod in de hele gemeente. "Het is verboden om zonder ontheffing van het college van burgemeester en wethouders in het openbaar een metaaldetector of enig ander voorwerp voor het opsporen van metalen voorwerpen te gebruiken of bij u te hebben", schrijft de gemeente. Het gevaar is mensen onbedoeld om onontplofte munitie stuiten.
Begin januari openbaarde het Nationaal Archief een schatkaart uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. In Ommeren zou door een nazi een goudschat begraven zijn. Dat leidde er toe dat veel schatgravers toch met metaaldetectoren in Ommeren op zoek gingen.