Achterhoek / Arnhem en omstreken

Wanhopige vader (83) probeert leven dochter te redden of te rekken

Leo (83) vecht voor het leven van zijn dochter (54)
Leo (83) vecht voor het leven van zijn dochter (54)
BREEDENBROEK - Leo Gensen, 83 jaar, uit Breedenbroek is wanhopig en intens verdrietig. Zijn dochter Karin uit Doetinchem heeft terminale kanker. Alle hoop is gevestigd op een behandeling in België, maar de verzekering dekt de behandeling niet.
Omdat de behandeling niet in Nederland is, wordt die niet vergoed door de verzekeraar. Daarom vraagt Leo op internet om hulp. Er is 12.000 euro nodig.
“De verzekeraar is daar heel definitief in. Ik zou geen beroep op andere mensen doen als ik het zelf kon betalen”, schrijft hij online in zijn noodkreet. “Ik heb een klein pensioen en wordt al jaren gekort daarop.”
“Nu heb ik al wat van mijn huisraad verkocht om haar voor het eerste onderzoek naar Gent te kunnen laten gaan. Ik hoop zo dat ze mag blijven leven! Ik ben u zeer dankbaar als mijn dochter mij mag overleven! Want zo heeft de natuur het uiteindelijk bedacht.”
'Al kost het me mijn laatste snee brood'
Hulp komt van alle kanten. Van vrienden van Karin uit Gendt bijvoorbeeld. Dat stel runt een cafetaria in het Betuwse dorp en vraagt alle klanten om een bijdrage te leveren voor hun vriendin. Artsen voorspellen dat Karin binnen een jaar dood is.

Oma worden

“Ik ben pas 54, ik wil ook wel graag oma worden”, zegt Karin. “Ik hoop dat ook nog mee te maken... en dat is wel moeilijk.”
Haar vader schiet vol. “Na alles wat zij in al die jaren ook voor mij betekend heeft. Ik heb zelf ook kanker gehad. Al zal het mijn laatste snee brood zijn, zal ik dat er voor over hebben.”
Karin is zichtbaar overdonderd door de geldinzamelingsactie van haar vader en alle steun en donaties. “Ja, daar smelt je hart gewoon van.”

Experimenteel

Omroep Gelderland heeft zorgverzekeraar Menzis om een reactie gevraagd. Die laat weten: "De behandeling die mevrouw wil ondergaan is een nieuwe innovatieve behandeling voor bepaalde vormen van kanker. Er lopen meerdere onderzoeken naar de werking van deze nieuwe behandelingsvorm. Deze behandeling wordt dan ook in studieverband gegeven. Het betreft derhalve een experimentele behandeling."
Omdat deze behandeling (nog) niet voldoet aan de stand van de wetenschap en de praktijk mag deze niet vergoed worden vanuit de basisverzekering, laat Menzis weten. "Dit geldt zowel voor deze behandeling in het buitenland als in Nederland. Of patiënten kunnen deelnemen aan een onderzoek hangt af van de in- en exclusiecriteria van een dergelijke studie en valt buiten de scope van Menzis."