Arnhem en omstreken

'Extern onderzoek naar verwoestende brand met twee doden in Arnhem'

De brand brak uit achter een rij huizen in De Wiltstraat.
De brand brak uit achter een rij huizen in De Wiltstraat. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Een onafhankelijke partij gaat de gang van zaken rond de verwoestende brand in de Arnhemse De Wiltstraat onderzoeken. Dat is tenminste de wens van burgemeester Ahmed Marcouch. Door de brand kwamen dinsdag twee mensen om het leven.
Een schuur achter een woning aan De Wiltstraat was dinsdagochtend vermoedelijk de bron van de brand, die vervolgens twee huizen in de as legde en nog eens vijf andere woningen onbewoonbaar maakte. De brandweer was urenlang bezig met blussen. Na afloop vonden de politie en brandweer in het gebied twee lichamen.

Vertraging

Buurtbewoners klaagden al langere tijd bij de gemeente over overlast rond de schuur en de bijhorende woning. De gemeente Arnhem was bezig met handhaving, maar de eigenaar van het gebouw maakte daartegen bezwaar, waardoor vertraging ontstond.
Mogelijk is de grote brand begonnen in de schuur of de woning, maar dat staat nog niet vast. Marcouch wil in ieder geval ook weten wat er ambtelijk is gebeurd rondom het bouwwerk. De burgemeester sprak eerder al over 'interventies" en "handhaving" op het betrokken adres, maar hij kan donderdag niet zeggen wat de gemeente daaronder precies verstaat. "We zijn bezig de feiten op een rij te zetten, dus wanneer en waarom bijvoorbeeld de wijkagent of ambtenaren daar op bezoek zijn geweest. Met dat feitenrelaas kan een externe deskundige vervolgens aan de slag."
Het is nog te vroeg om te zeggen welke deskundige partij het onderzoek gaat doen en wanneer de conclusie op tafel moet liggen, aldus Marcouch.

Onderzoek naar oorzaak is complex

Volgens de politie is het onderzoek naar de oorzaak en de identiteit van de slachtoffers van de brand in de De Wiltstraat "uiterst complex". Om die reden gaat het volgens een woordvoerder van de politie nog enige tijd duren voor er iets over te zeggen valt. Het gebied van de "omvangrijke en intense" brand geldt donderdag nog steeds als een plaats delict en is afgesloten.
In het dichtbebouwde gebied van de brand doen specialisten van de Forensische Opsporing onderzoek. Ook de recherche is aan het werk, net als specialisten van de brandweer. De hekken rond de onheilsplek blijven staan zolang de politie onderzoek doet naar de slachtoffers en de oorzaak van de brand, meldt de gemeente Arnhem.