Gelderse Vallei

Huilen helpt verdachte drugslab niet: ruim vier jaar cel

Een pantserwagen bij de woning van de man
Een pantserwagen bij de woning van de man © Persbureau Heitink
LUNTEREN - Een 62-jarige man uit Lunteren is donderdagmiddag veroordeeld tot 50 maanden cel voor het runnen van een drugslab. Daarnaast krijgt de man een geldboete van 60.000 euro opgelegd. De man zou vanuit het lab amfetamine produceren, wat hij zelf ontkent.
De politie viel op 19 december 2021 de boerderij van de man binnen. In loodsen en schuren trof de politie geheime ruimtes aan, waar de spullen voor het drugslab zouden hebben gelegen. Achter een dubbele wand vond de politie emmers amfetamine. Op het terrein trof de politie in totaal zo’n 75 kilo amfetamine en 90 liter amfetamineolie aan, goed voor ongeveer 7 miljoen pillen.
Geef mij maar de schuld en dan zijn we ervan af
De man barstte eerder in de rechtbank in tranen uit. Hij beweerde niets met de laboratoria te maken te hebben. "Ik vind het heel erg wat er heeft plaatsgevonden, maar ik weet er niks vanaf.. Geef mij maar de schuld en dan zijn we ervan af. Alles is honderd procent zonder mijn medeweten gebeurd.”

DNA-sporen

Volgens de advocaat van de man had hij de op zijn perceel aangetroffen goederen opgekocht uit een oude loods en deze hadden volgens hem niets te maken met een drugslab.
De rechter gaat niet in deze verklaring mee. Volgens het OM zijn er DNA-sporen van de man gevonden op beschermde kleding die bij het produceren van drugs werd gebruikt. Bovendien is de man al eens veroordeeld voor drugsdelicten.
Twee andere verdachten zijn vrijgesproken.