Rivierengebied

Laura redt bananen van de dood

Laura Hoogland en haar bananen.
Laura Hoogland en haar bananen. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Een rijpende banaan met een schrammetje ziet er misschien niet zo mooi uit, maar is nog goed eetbaar. Toch voldoet deze niet aan de kwaliteitseisen en daarom wordt dit geïmporteerde fruit vernietigd. Dat is een doorn in het oog van Laura Hoogland, die in Geldermalsen 'de eerste bananenpureefabriek ter wereld' heeft geopend.
Zodra een banaan tijdens de lange reis vanuit Midden-Amerika naar Europa begint te rijpen of een schrammetje oploopt, wordt die afgekeurd. Daarmee wordt niet alleen de banaan zelf maar ook de hele doos van 18 kilogram volledig waardeloos voor de importeur.
"Door ouderwetse douaneregelgeving is het commercieel aantrekkelijker deze rijpende bananen te vernietigen dan te importeren. Met als gevolg dat er in Europa jaarlijks 120.000 ton eetbare bananen worden vernietigd."

Bananen redden

Laura strijdt sinds 2019 tegen 'deze onnodige verspilling'. Ze richtte SUNT The Banana Factory op, waarmee ze van puree van 'geredde bananen' bananenbrood en baked donuts maakt.
De puree wordt nu nog geïmporteerd uit Midden-Amerika, waar handmatig gepeld en gesorteerd wordt. In de fabriek in Geldermalsen is dat een geautomatiseerd proces.
Nu wordt gewerkt met afgekeurde bananen uit de haven van Antwerpen, maar als het aan Hoogland ligt komen daar heel snel afgekeurde exemplaren uit Rotterdam bij.
Bekijk de video over de bananenpureefabriek:
Laura redt duizenden bananen