Rivierengebied

Jouw kliko wordt mogelijk niet geleegd

Stakende vuilophalers in Geldermalsen
Stakende vuilophalers in Geldermalsen © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Kliko's met huishoudelijk afval worden tot en met woensdag niet geleegd in acht gemeenten in het Rivierengebied. Vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen staken medewerkers van Avri op maandag, dinsdag en woensdag.
Van de bijna 300 Avri-medewerkers staken er zo'n kleine honderd. Dat heeft volgens FNV-bestuurder Sengul Sozen te maken met de hoogte van de stakingsuitkering.
"Voor deze staking krijgen de stakers die zijn aangesloten bij de FNV en CNV 70 euro per dag uitgekeerd. Maar voor veel Avri-medewerkers is dat niet toereikend om hun maandlasten te betalen. De meerderheid zit in de allerlaagste salarisschaal voor gemeentemedewerkers. Sommigen zitten in de schuldsanering. Ook al zouden ze willen staken voor een betere CAO, ze kunnen het zichzelf überhaupt financieel niet veroorloven. Dat geeft maar aan hoe hoog de nood is voor een beter loon."
Volgens Sozen willen medewerkers van Avri helemaal geen conflict opzoeken door te staken. "Maar het is helaas nodig om een signaal af te geven. Deze mensen zijn aan het overleven om financieel de maand door te komen. Dat kan nooit de bedoeling zijn."

Avri verzorgt de restafval- en grondstoffeninzameling voor inwoners van de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Voor vier gemeenten houdt Avri ook de openbare ruimte schoon, heel en veilig. Avri-directeur Walter Brouwer: “We zijn het er allemaal over eens dat er op korte termijn een nieuwe cao moet komen die recht doet aan de inzet van alle medewerkers in onze sector. We realiseren ons dat deze staking vervelend is voor de inwoners van Rivierenland, maar vragen tegelijkertijd om begrip voor de situatie.”

De rek is eruit

Vuilnisman Ruud Hooft uit Zoelen is maandagochtend één van de stakers in Geldermalsen: "De rek is eruit. We werken fulltime. We proberen de eindjes aan elkaar te knopen. Ik heb een wat ouder huis. De gasrekening loopt hoog op." Volgens hem moet er gestaakt worden om de werkgevers te overtuigen: "Het is een 'één voor allen, allen voor één-verhaal'. Niemand vindt het leuk. Iedereen staat hier echt uit noodzaak, dat voel je wel." In de stad Utrecht werd het de afgelopen week een grote rotzooi omdat daar vuilophalers ook staakten, maar dat soort beelden verwacht hij niet: "Dat zal hier wel iets milder zijn. We zijn een kleinere regio. Maar er zal wel iets te zien zijn."

Wat merken inwoners van de staking?

Op 6, 7 en 8 februari wordt er helemaal geen huishoudelijk afval opgehaald in de acht Avri-gemeenten. De drie dagen worden niet ingehaald. De milieustraten in Culemborg, Geldermalsen, Tiel en Zaltbommel zijn deze drie dagen sowieso gesloten.
Avri verzoekt inwoners restafval en grondstoffen zoveel mogelijk in huis te bewaren en niet buiten naast verzamelcontainers te plaatsen. Zo moet rommel en ongedierte op straat worden voorkomen.

Landelijke demonstratie

Op woensdag 15 februari is er een landelijke demonstratie in Utrecht. De verwachting is dat hier ook Avri-medewerkers aan deelnemen. Avri probeert de gevolgen voor de dienstverlening op deze dag zoveel mogelijk te beperken en stelt de inwoners zo snel mogelijk op de hoogte via avri.nl/staking en de Avri-app.