Noord-Veluwe / Arnhem en omstreken

Gelderse lijsttrekkers schilderen visie op de Gelderse toekomst

Ridders van Gelre poseren met Rik Loeters (BBB), Charlotte de Roo (GL) en Peter Drenth (CDA)
Ridders van Gelre poseren met Rik Loeters (BBB), Charlotte de Roo (GL) en Peter Drenth (CDA) © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Niet minder dan achttien partijen doen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen voor Gelderland op 15 maart. Natuurlijk staan de VVD, het CDA, de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie op het stembiljet. Deze partijen vormen nu het College van Gedeputeerde Staten, de 'regering' van de provincie. Daarnaast zijn de SGP, D66, de PVV, Forum voor Democratie, de SP, de Partij voor de Dieren en 50-Plus opnieuw in de race voor één of meerdere zetels in het Gelders Parlement. Nieuwkomers zijn Volt, de BoerBurgerBeweging, Ja21, BVNL, de Lokale Partijen Gelderland en ONS Gelderland.
Omroep Gelderland laat alle achttien lijsttrekkers de komende weken langskomen in het programma Ridders van Gelre. De politici mogen hun vergezichten voor 2050 vastleggen op het schildersdoek. Wat voor een wereld willen de lijsttrekkers achterlaten voor hun kindskinderen? Met verf en krijt ontstaan achttien kunstwerken die een gedroomd Gelderland in de verre toekomst laten zien.
Rik Loeters en Charlotte de Roo aan het werk
Rik Loeters en Charlotte de Roo aan het werk © Omroep Gelderland

Gelderse topstukken

De lijsttrekkers komen langs in Stadsmuseum Harderwijk. Hier zijn voor het eerst topstukken uit Gelderse en Rijksmusea samengebracht die de geschiedenis van Gelderland vertellen vanaf de prehistorie tot en met de twintigste eeuw. Met deze Gelderse kunstwerken als decor gaan de achttien lijsttrekkers aan de slag met hun eigen creatieve vaardigheden. Tot slot onderwerpen de Ridders Bas Steman en René Arendsen de (aanstaande) volksvertegenwoordigers aan een quiz over de geschiedenis van Gelderland.

Ridders van Gelre

In de eerste ronde komen Peter Drenth van het CDA, Rik Loeters van de BBB en Charlotte de Roo van GroenLinks op bezoek. Drenth woont in Doetinchem en is de afgelopen vier jaar gedeputeerde van onder meer erfgoed en landbouw geweest. Loeters woont in Didam en is werkzaam in de zuivelindustrie. De Roo woont in Oosterbeek en is fractievoorzitter van GroenLinks in het Gelders Parlement.
Ridders van Gelre is zaterdagmiddag vanaf 17.15 uur te zien en wordt ieder uur herhaald.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.