Arnhem en omstreken

Fatale brand houdt buurt bezig: 'Onderste steen boven'

Burgemeester Ahmed Marcouch bij de bewonersavond in Arnhem.
Burgemeester Ahmed Marcouch bij de bewonersavond in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zo'n zeventig buurtbewoners zijn woensdagavond samengekomen in buurthuis De Nieuwe Hommel in Arnhem om te praten over de grote brand die dinsdagochtend twee mensen het leven kostte. Volgens medeorganisator Marjolein Kemink hing er een 'enorme sfeer van steun en samenzijn'.
Kleding, schoenen en eten voor bewoners van de zeven getroffen woningen: het werd allemaal binnengebracht tijdens de informele bewonersavond. Het buurthuis ligt recht tegenover de locatie van de fatale brand aan de De Wiltstraat.
Vrijwilligers hadden gezorgd voor eten. En veel mensen namen spullen mee voor de gedupeerden die nu niets meer hebben. Leo de Waal was één van hen. "Ondergoed, sokken en tasjes met verzorgingsspullen", somt Leo op als hem wordt gevraagd wat hij heeft meegenomen.
Bekijk de video over de bijeenkomst:
Buurt komt samen na fatale brand
Een vrijwilligster uit de buurt vertelt dat op het moment dat de brand nog woedde, er in appgroepen al werd gevraagd: hoe gaan we helpen? Medeorganisator Kemink merkt dat de saamhorigheid in de wijk groot is. Ze is blij met de grote opkomst in het buurthuis.

Burgemeester in gesprek met de buurt

Burgemeester Ahmed Marcouch kwam later op de avond ook met de buurt praten. Onder anderen met Bob Ouwens, de buurtbewoner die al vaker bij de gemeente aan de bel had getrokken over de 'probleemwoning' waar de brand mogelijk is ontstaan. "Hij ging wel door het stof", erkent de Arnhemmer. "Wij zijn ons ei kwijt en voelen ons gehoord."
Marcouch is blij met de inzet van de vrijwilligers van het buurthuis, maar ook van de ondernemers in de buurt die de gedupeerden van de brand helpen. Op vragen over de oorzaak van de brand kon de burgemeester nog geen antwoord geven, er lopen meerdere onderzoeken. Ouwens: "Nu hopen dat de onderste steen boven komt."