Gelderse Vallei

Schoolreisje in gevaar door stijgende kosten: 'Steeds grotere uitdaging'

Door de gestegen kosten is het organiseren van schoolreisjes een hele uitdaging geworden.
Door de gestegen kosten is het organiseren van schoolreisjes een hele uitdaging geworden. © ANP
BARNEVELD - Schoolreisjes worden steeds duurder en ouders hebben tegenwoordig vaak minder te besteden. Het Jeugdeducatiefonds, waar scholen extra geld kunnen krijgen voor onder meer schoolreisjes, ziet een verviervoudiging in het aantal aanvragen uit onze provincie. Dat zegt het fonds desgevraagd tegen Omroep Gelderland.
Dit is logisch te verklaren door de stijgende kosten bij de ouders van de kinderen, maar daardoor gaat het geld uit het fonds er hard doorheen. Volgens directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds is dat een groot probleem als het zou betekenen dat leerlingen niet langer op schoolreis kunnen gaan. "Elke leerling moet een kans krijgen op een ervaring buiten hun belevingswereld", benadrukt hij.

Lastig voldoende budget te vinden

Op basisschool De Lijster in Barneveld kampen ze ook met dit probleem. "Het is een steeds grotere uitdaging om een schoolreisje te organiseren", stelt directrice Betty Nederlof. Basisschool de Lijster vraagt een lage ouderbijdrage waardoor het lastig is om voldoende budget te vinden voor de schoolreisjes.
Ondanks de lage ouderbijdrage is het toch niet voor elke ouder mogelijk om dit bedrag te betalen, zeker met de oplopende rekeningen van deze tijd. Toch vindt Nederlof het heel belangrijk dat elke leerling mee kan met het jaarlijkse uitje, dus wordt er op andere manieren naar geld gezocht.

Subsidiepot raakt leeg

Zo wordt er elk jaar door de openbare school een zomerfeest georganiseerd, waar hapjes en knutselwerkjes van de leerlingen verkocht worden aan bezoekers. Deze opbrengst bewaart de school voor speciale evenementen zoals het schoolreisje.
Ook heeft de Lijster een beroep gedaan op het Jeugdeducatiefonds, om zo een deel van de busreis te kunnen dekken. Volgens de directrice is het fonds een uitkomst om elke leerling een kans op een schoolreisje te geven, maar de subsidiepot van het fonds raakt langzaam leeg.
Schoolreisje duurder: fonds ziet verviervoudiging in Gelderse aanvragen