Liemers

Loods uitkomst voor carnavalswagens Westervoort: 'zonder loods loopt optocht gevaar'

WESTERVOORT - Geen ruimte te vinden om een wagen te bouwen, laat staan een plek waar je met meerderen tegelijk aan de slag kunt. Carnavalsverenigingen hebben het knap lastig om hun creatieve voertuigen te bouwen. En daarmee lopen de traditionele optochten gevaar. In Westervoort hebben ze dat probleem niet. Daar hebben de gezamenlijke clubs een eigen bouwloods. Tijdens de zogeheten 'kiekdag' komen andere carnavalsverenigingen dan ook ietwat jaloers kijken.
De loods is deze zaterdag vol met carnavalswagens in aanbouw én met veel publiek. Naast de bouwers, hun familieleden en vrienden, lopen er ook leden van carnavalsclubs uit de omgeving van Westervoort rond. Zo ook de vrijwilligers van de Ernemse Optog. "Dit is fantastisch om te zien", zegt voorzitter Jan-Hein Evers van de Ernemse Optog. "De gezelligheid, het leren van elkaar en de spullen die ze samen gebruiken. Het zou heel mooi zijn als zoiets ook in Arnhem zou kunnen."
Zonder loods, geen optocht
Niet alle carnavalsgroepen in Arnhem zijn verzekerd van een vaste bouwlocatie. "Er is een vereniging die na de carnaval acuut weg moet", zegt Evers. "Die konden het net nog even volhouden. Als je een loods hebt, zoals hier in Westervoort, vind je het ook veel leuker om te gaan bouwen."

Demonteren en weer opbouwen

Dat ze in Westervoort zo'n grote eigen loods hebben, is het werk van de verenigingen zelf. Edwin Stevens zit in het bestuur en vertelt: "We hebben deze loods in 2016 geopend. We hebben een oude loods ergens anders op de kop getikt en gedemonteerd en hier weer opgebouwd. Het straatwerk, de fundering en de blokken, alles hebben we zelf gedaan. Alleen het staalwerk is door een bedrijf geplaatst". De loods staat op grond die gepacht wordt van een bedrijf. De carnavalsgroepen betalen huur om gebruik te mogen maken van de loods. "Ook moeten ze vijf donateurs aanbrengen", zegt Evers.
Evers krijgt regelmatig de vraag van carnavalsverenigingen en bouwgroepen uit de omgeving of er een plekje vrij is. "We hebben diverse aanmeldingen binnen gekregen van dorpen om ons heen. Voorwaarde is wel dat ze ook meelopen tijdens de optocht in Westervoort. Voor nu zitten we zo goed als vol, maar als er plek is zijn we zeker bereid om mee te denken."

Alles is duurder

Stevens vervolgt: "Je kunt als carnavalsvereniging bijna niet meer bouwen. Alles is sowieso duurder en als je dan ook geen eigen ruimte hebt, wordt het wel heel moeilijk. Als wij in 2016 niet deze loods hadden geopend, hadden wij nu in Westervoort denk ik geen optocht meer gehad".
Met de 'kiekdag' die zaterdag in de loods werd gehouden hoopt men nieuwe mensen enthousiast te maken voor het carnaval. "De jeugd is hier nog heel actief, dus gelukkig hebben we aan wagenbouwers nog geen gebrek", zegt Evers. "Zolang de jeugd maar blijft komen, houden we het hier wel vol."