Arnhem en omstreken

Gelderland schakelt inwoners in: 180 pagina's vol met klimaatadviezen

Gedeputeerde plant met inwoners een boompje
Gedeputeerde plant met inwoners een boompje © Provincie Gelderland
ARNHEM - Er ligt een flink rapport voor de provincie Gelderland. Inwoners werden via een burgerberaad gevraagd mee te praten over het klimaatbeleid. Dat leverde 183 pagina's met 44 adviezen op.
Gelderland benaderde vorig jaar 30.000 inwoners, 1000 burgers wilden meedoen aan het burgerberaad. Uit die groep werden 150 inwoners geselecteerd.
In een burgerberaad praten inwoners mee over besluiten van de overheid, en daar hangt gewicht aan, vindt gedeputeerde Jan van der Meer. "Dit rapport willen we echt meenemen als zwaarwegend advies", vertelt hij.

Zonnepanelen en openbaar vervoer

In dat rapport staan dus 44 adviezen over het klimaatbeleid. Het gaat onder meer over zonnepanelen op daken, dat er vol moet worden ingezet op het openbaar vervoer en boeren moeten kunnen gaan samenwerken met de bouw. Dat kan volgens het burgerberaad door het verbouwen van grassoorten voor isolatie te stimuleren.
Dat punt is iets waar deelnemer Saskia Brand trots op is. "Ik vond alles een hele positieve ervaring, dit was een buitenkans. Zien hoe het hele proces gaat en hopelijk gaat de politiek er serieus mee om, maar zoals het er nu naar uitziet gaat dat goedkomen."
Brand focuste zich dus op de circulaire economie en besprak het plan van het verbouwen van grassoorten. "Dat is echt een win-win situatie."

Eindigt rapport in de la?

Maar allemaal leuk en aardig, het rapport is er en over zes weken zijn er verkiezingen. Eindigt het niet gewoon in een la? "Nee daar ben ik niet bang voor. Ik ga ook aan mijn opvolger meegeven om zo dicht mogelijk bij het advies te blijven. Als we dit zouden negeren, is het ook gewoon einde oefening voor de burgerberaden in Gelderland en dit is echt een mooi instrument om samen met burgers moeilijke onderwerpen te bespreken", stelt Van der Meer.