Stedendriehoek / Achterhoek

Minder mensen naar de voedselbank, maar hoe kan dat?

Vrijwilligers van de voedselbank in Zutphen aan het werk om de pakketten met eten klaar te zetten voor de klanten.
Vrijwilligers van de voedselbank in Zutphen aan het werk om de pakketten met eten klaar te zetten voor de klanten. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De sterke stijging van het aantal mensen dat gebruikmaakt van de voedselbanken lijkt voorbij. Dat melden de voedselbanken in Gelderland. Sinds oktober vorig jaar was er een enorme stijging van het aantal aanvragen voor voedselpakketten, maar die stijging is nu gestabiliseerd. De vraag is: hoe komt dat?
De cijfers zijn nog pril en niet iedere voedselbank durft het aan om daar nu al conclusies aan te verbinden, maar het lijkt erop dat in de maand januari de stijging van het aantal voedselpakketten tot staan is gekomen. En daar is Carel Kraaijenhagen van Voedselbank Zutphen erg blij mee. "In november vorig jaar ging het aantal pakketten voor ons ineens van 170 naar 260. Sindsdien werken onze vrijwilligers keihard om alles te verdelen en in te pakken. We zijn dus blij dat de aantallen nu gelijk blijven, maar we kunnen nog best wat handjes extra gebruiken." Ook in de Oost-Achterhoek, Montferland en Nijmegen melden de voedselbanken een stabilisering van de aantallen pakketten.

Onvoldoende cijfers

Het ligt voor de hand om deze stabilisering toe te schrijven aan de hogere uitkeringen en het energieplafond. Maar zo eenvoudig ligt het niet, vinden de voedselbanken. "Er zijn onvoldoende cijfers om er al iets over te kunnen zegen", vinden Druten, Groesbeek en ook Elburg-Oldebroek. Zij wijzen erop dat de stijging onvoldoende lang aanhoudt om er conclusies aan te kunnen verbinden. "Bovendien zijn de verhogingen van de AOW en andere uitkeringen pas eind januari ingegaan, dus daar kunnen we nu nog niets van terugzien", aldus voorzitter Letty Broere van de voedselbank in Druten.
Fabian van Buuren van Voedselbank Zevenaar wijst erop dat de toetsing van de inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor hulp van de voedselbank ieder halfjaar plaatsvindt. Het effect van de inkomensmaatregelen moet dus nog komen, denkt ook de voedselbank in Rivierenland. Toch zien zij nu al dat de stijging tot stilstand is gebracht doordat inkomens zijn verhoogd door hogere uitkeringen en lagere energielasten. Dat effect gaat zich nog doorzetten en sterker worden. Dat denkt ook Voedselbank Oost-Achterhoek. Secretaris Harry Kok schat in dat het energieprijsplafond en de verhoging van de uitkeringen een remmende werking zullen hebben op de voedselaanvragen.

Hoopgevend

De voedselbank in Arnhem meldt zelfs een lichte afname van hun aantallen voedselpakketten. "Van 1610 naar 1572 pakketten", meldt voorzitter Caroline van der Sluis trots. "Wij zien inderdaad sinds begin januari een lichte daling van ons klantenbestand. Dat is inmiddels drie weken achter elkaar, naar onze inschatting ook ten gevolge van het energieplafond en de verhogingen van salarissen en uitkeringen. We weten natuurlijk nog niet of het bestendig is, maar het is wel hoopgevend."
Zo stellig wil Carel Kraaijenhagen van de Zutphense voedselbank nog niet zijn. "Maar ook wij zien dat er meer aanvragen voor voedselhulp worden afgewezen omdat uit de leefgeldtest blijkt dat meer mensen boven de inkomensnorm komen." En Zutphen heeft nog meer goed nieuws: "Door alle publiciteit over mensen in armoede is er beduidend meer voedsel bij ons afgeleverd. Ook krijgen we meer donaties. De hulp komt van alle kanten en dat is een prachtige ontwikkeling."