Achterhoek

Hoe gaat het met doodzieke Tom? 'Voor iemand met kanker ben ik kerngezond'

Tom van Beusekom.
Tom van Beusekom. © Eigen foto
BREDEVOORT - Honderden hardlopers staken de ongeneeslijk zieke Tom van Beusekom uit Bredevoort afgelopen zomer een hart onder de riem. Ze deden mee aan de eerste en meteen laatste TommyBeusRun, een hardloopwedstrijd voor onder meer de kankerbestrijding. Hoe is het met hem?
Zijn haar is eraf. Preventief. "De kuur die ik nu krijg kan leiden tot haaruitval en daar heb ik geen zin in", zegt de hardloper.
Maanden ging het hem voor de wind, afgelopen week kreeg hij vanuit het ziekenhuis in Hengelo slecht nieuws. "Helaas heeft de laatste immuuntherapie die ik kreeg niets gedaan. De uitzaaiingen in de lever zijn gegroeid." Immuuntherapie stimuleert de natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen kankercellen.

Net terug uit het ziekenhuis

Tom is net weer thuis, vijf dagen lag hij op een ziekenhuisbed. Hij had koorts en de ontstekingswaarden in zijn bloed waren aan de hoge kant, een aanwijzing dat er mogelijk iets mis is. "Ze wilden me even in de gaten houden."
Op 4 februari is het Wereldkankerdag, op die dag wordt overal ter wereld stilgestaan bij de impact van kanker. In ons land krijgt 1 op de 3 mensen met deze ziekte te maken. In 2032 zijn er 18 diagnoses per uur, vooral door vergrijzing en leefstijl. Het aantal nieuwe kankerdiagnoses neemt de komende tien jaar flink toe, naar 156.000 diagnoses per jaar, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland. Dat komt zowel door de vergrijzing als door leefstijl.
Hij krijgt opnieuw chemo. Deze nieuwe kuur is, kort door de bocht, een combinatie van imuuntherapie en standaardchemo.
De gegroeide uitzaaiingen in Toms lever leidden in zijn omgeving tot vragen en adviezen. Goedbedoeld, haast de Achterhoeker (32) zich te zeggen. "Of het niet mogelijk is om een nieuwe lever te krijgen. Dat snap ik best, maar voor een levertransplantatie leggen ze je immuunsysteem plat en dat zou dodelijk voor mij zijn."

Veelbelovende start

De start van de behandeling vorig jaar was veelbelovend. De eerste drie chemobehandelingen die hij kreeg zorgden voor 30 procent minder tumoren en uitzaaiingen. De daaropvolgende drie zelfs tot 50 procent minder.
Honderden hardlopers deden op de eerste zondag van juli mee aan de TommyBeusRun in Bredevoort. Tom had de wedstrijd zelf georganiseerd om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding, zijn trainer Titus Fierkens en zijn eigen hardloopgroep. In zes weken had hij het evenement uit de grond gestampt, hij haalde 13.500 euro op.
Het blijft bij de eerste editie. "Die run was zó geslaagd, dat ik besloot dat het meteen de laatste was. Deze wordt nooit overtroffen."
Tom van Beusekom tijdens zijn eigen TommyBeusRun.
Tom van Beusekom tijdens zijn eigen TommyBeusRun. © Omroep Gelderland
In de tussentijd pakte Tom het hardlopen weer op. De snelle tijden van vroeger behoren voorgoed tot het verleden. "Ik ben nu een soort Tom 2.0 en probeer af en toe een wedstrijdje van 5 kilometer mee te pakken. Zolang dat lukt, wil ik dat blijven doen. Afgezien van dat ik uitgezaaide kanker heb zeggen de dokters dat ik kerngezond ben. Ik ben ijzersterk."
Elke vrijdag laat hij zich bijstaan door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in patiënten met kanker. Hij voelt zich er goed bij.
Je komt erachter wie je echte vrienden zijn
Tom van Beusekom

Eenzaam

Tom van Beusekom voelt zich soms eenzaam, erkent hij. Veel kankerpatiënten erkennen dat, de belangstelling loopt terug en hoe praat je met iemand die ongeneeslijk ziek is 'en maar niet dood wil gaan'?
"Je komt erachter wie je echte vrienden zijn", zegt de inwoner van Bredevoort. "Het leven gaat door en je verliest uiteindelijk het contact met mensen. Mijn vrouw Paula werkt weer en dat is voor ons beiden belangrijk. Ze vertelt wat ze meemaakt en dat is gewoon fijne gespreksstof."
Kankerpatiënt zijn, Tom snapt dat het lastig is voor anderen, niet alleen voor vrienden maar zelfs voor familie. "Van de week was er zulk leuk nieuws, er was een bevalling. Maar de ouders durfden het bijna niet te vertellen. Ik zei: kom op. Ik ben gewoon Tom, hoor!"