Arnhem en omstreken

'We zagen dit al aankomen', zegt buurt na fatale brand

Bloemen in De Wiltstraat na de fatale brand.
Bloemen in De Wiltstraat na de fatale brand. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Hekken, zwartgeblakerde gevels, dichtgetimmerde ramen, buurtbewoners die verdwaasd heen en weer lopen tussen de agenten en brandweerlieden. Het is een grauw tafereel in de Arnhemse De Wiltstraat, een dag na de zeer grote brand die twee levens eiste en zeven woningen onbewoonbaar maakte. Kleur is er in de vorm van bloemen ter nagedachtenis. 'Dit had niet hoeven zijn', is de boodschap van de buurt.
Een van de doden is vrijwel zeker een vrouw die woonde in een schuurtje achter een van de woningen. De brand is mogelijk ook daar ontstaan. "Ik zag haar wel eens rondhuppelen en wist toen eigenlijk al genoeg; dat is een gebruikster", zegt een omstander.
Buurtbewoners zagen het al aankomen
In de buurt zeggen velen dat het inderdaad gaat om een drugsverslaafde vrouw. Op het adres waar zij woonde, was sprake van veel overlast. Foto's van vóór de brand laten zien dat het binnen een bende was.
Wie de andere overledene is, is nog niet duidelijk.

Gemeente was op de hoogte

De verhuurder en eigenaar van het pand wilde naar verluidt dat de vrouw zou vertrekken. De man, die zelf ook zijn woning verloor, is woensdag meegenomen om zijn verhaal te doen bij de politie. De gemeente was op de hoogte van alle problemen rond het pand.

'Het is gewoon kut'

"Het is gewoon kut", zegt een andere buurtbewoner over de fatale brand. "We zagen dit als buurt al aankomen. We hebben een tijd geleden al gezegd dat het een keer fout zou gaan." Dat er dan toch brand uitbreekt vindt deze bewoner 'bizar'.
De politie doet nog geen officiële mededelingen over de identiteit van de twee doden. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is eveneens nog gaande.