Arnhem en omstreken

Gemeente wist van problemen en overlast rond pand waar grote brand woedde

De gemeente wist van de problemen die Bob Ouwens aankaartte.
De gemeente wist van de problemen die Bob Ouwens aankaartte. © Bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - De woning in de Arnhemse De Wiltstraat waar dinsdag vermoedelijk de felle brand ontstond die in totaal zeven huizen onbewoonbaar maakte, was een bekend probleempand bij de gemeente. Dat blijkt een brief die aan de gemeenteraad is verstuurd. Tijdens de bluswerkzaamheden is één stoffelijk overschot aangetroffen.
"De vermoedelijke brandhaard is bekend door overlastmeldingen van bewoners", schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch in de brief. De brand is volgens die brief vermoedelijk begonnen in een bijgebouw in de achtertuin van een van de huizen.
Marcouch schrijft verder dat de gemeente na de meldingen van bewoners inderdaad problemen constateerde rond het pand. Er zijn "overtredingen geconstateerd" en "interventies gepleegd", aldus de brief. Verder trad de gemeente "handhavend" op met onder meer bestuursdwang en is er sprake van een lopende procedure.

'Illegaal en onhoudbaar'

Details over overlast en de daaropvolgende acties geeft de gemeente vooralsnog niet. Eén omwonende trok al twee jaar lang aan de bel wegens een 'illegale en onhoudbare" situatie rond het pand. Er zou sprake zijn van drugsgebruik, prostitutie en dierenmishandeling. Uit in het pand gemaakte foto's blijkt dat het er voorafgaande aan de brand een grote puinhoop was. De verhuurder woonde zelf ook in de straat. Naar verluidt is ook zijn woning uitgebrand.
Over de identiteit van de dode is woensdag nog niets bekend. De politie doet daar onderzoek naar. Van de zeven onbewoonbare panden zijn er in ieder geval twee volledig uitgebrand.
Wijkbewoners komen woensdag in buurtcentrum De Nieuwe Hommel bij elkaar om te praten over de brand.
Buurtbewoner Bob Ouwens waarschuwde al twee jaar voor een brand:
Er is een tweede dode gevonden op de locatie van de brand.