Rivierengebied

Omwonenden opgelucht na ingrijpen bij dierenverhuurder

De gemeente grijpt in bij Bert's Animal Verhuur.
De gemeente grijpt in bij Bert's Animal Verhuur. © Omroep Gelderland
APPELTERN - Omwonenden van Bert’s Animal Verhuur in Appeltern zijn opgelucht dat de gemeente West Maas en Waal ingrijpt. Woensdag staat de gemeente voor de tweede dag op rij bij eigenaar Bert Roelofs op de stoep om illegale bouwwerken waarin geen dieren verblijven en illegale opslag te verwijderen. Buurtbewoners hopen dat deze bestuursdwang een stap is naar het opdoeken van het dierenverhuurbedrijf.
“Toen ik zag dat er goederen werden weggehaald heb ik als een blij kind met iedereen die stond te kijken een praatje gemaakt, omdat ik dacht: er gebeurt eindelijk wat. Al voelt het wel ook als mosterd na de maaltijd, waarom is dit niet eerder gedaan? Maar het is goed dat het nu toch eindelijk gebeurt”, vertelt een omwonende die anoniem wil blijven.
Dit gaat niet meer goedkomen
Buurtgenoot
Ze vraagt zich wel af of deze maatregel voldoende is. “Aan de ene kant denk ik dat als het de gemeente al jaren niet lukt om de eigenaar te stoppen, waarom zouden ze het nu dan wel voor elkaar krijgen? Als de gemeente echt had gewild dat Bert’s Animal Verhuur weg was geweest, was dat denk ik allang gebeurd. Ik hoop in ieder geval dat het bedrijf weggaat en de rust wederkeert.”
Een buurtgenoot die even verderop woont, en ook anoniem wil blijven, is ook blij dat de gemeente heeft besloten het terrein schoon te vegen. “De eigenaar overtreedt de wet en dat weet hij al heel lang. Het is goed dat er nu eindelijk iets gebeurt. Ik ben wel sceptisch of er nu echt doorgepakt gaat worden. Wat wel nodig is, want dit gaat niet meer goedkomen, het zit niet in de eigenaar om zich aan de regels te houden.”

Dierenleed

Beide buurtbewoners ervaren vooral veel overlast van de blaffende en jankende honden. Tijdens een inval bij Bert's Animal Verhuur in juni, waarbij onder meer de gemeente en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) betrokken waren, werden er 95 honden aangetroffen. “Het was altijd al onrustig, maar de laatste jaren is het erger geworden. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat horen we geblaf en gejank. Het is ook echt een heel zielig geluid”, vertelt één van hen. Ook maken de vrouwen zich grote zorgen over het welzijn van de dieren. “Hij heeft volgens mij niet het besef dat dieren ook waarde hebben en pijn kunnen hebben. Hij behandelt dieren als voorwerpen, dat dierenleed doet mij echt verdriet.”
Bert's Animal Verhuur moet de gemeente inmiddels 125.000 euro aan dwangsommen betalen vanwege de illegale bouwwerken, dierenverhuur en hondenfokkerij. Ook zijn er nieuwe lasten onder dwangsom opgelegd van in totaal 225.000 euro. Wethouder Ans Mol laat weten geen handhavingsmaatregelen te kunnen nemen over het welzijn van de dieren. “Heel hard gezegd: daar gaan wij niet over. Natuurlijk als wij op dit moment iets zouden constateren wat niet in orde zou zijn, maken wij daar melding van. Maar wij zijn niet de handhavende instantie op het dierenwelzijn, dat is de NVWA.”

Rechtszaak

Vanwege het welzijn van zijn dieren moet eigenaar Bert Roelofs binnenkort voor de rechter verschijnen. Uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat dieren het bij Bert's Animal Verhuur zwaar hebben. De NVWA heeft een waslijst aan overtredingen geconstateerd. Zo zagen inspecteurs onder meer dieren met onvoldoende huisvesting en te weinig voeding. Ook liepen beesten kreupel als gevolg van doorgegroeide hoeven en stonden dieren op stal in lagen modder en mest. Er werden zelfs kadavers van meerdere dode dieren in een kapotte koeling aangetroffen.
Ondanks herhaalde pogingen van Omroep Gelderland reageert Bert's Animal Verhuur niet op een verzoek tot commentaar.