Arnhem en omstreken
Vonden Gelderlanders na een maand deze Rembrandt echt 175 miljoen waard?

ARNHEM - Een maand lang konden Gelderlanders in hun eigen provincie kijken naar een echte Rembrandt. De Vaandeldrager, het schilderij uit 1636, maakt een tour langs alle twaalf provincies. In Museum Arnhem konden bezoekers de hele maand lang meediscussiëren over de vraag: is dit schilderij de 175 miljoen euro waard die ervoor betaald werd?
Het zelfportret van Rembrandt is nu in Middelburg, maar het museum in Arnhem heeft er een maand lang iedere dag van genoten. "Ik heb toch wel geprobeerd om er vaak de ochtend mee te starten. Het is bijzonder als je dan even oog in oog met de vaandeldrager staat", zegt Femke Hogenbosch van het museum tegen Radio Gelderland.
De belangstelling onder bezoekers was in ieder geval groot. "Er zijn waanzinnig veel mensen geweest, we barsten soms uit het museum. Alle tijdslots zaten vol." Per dag mochten zeshonderd bezoekers het schilderij zien en hun mening geven. "We nodigden bezoekers uit: 'ben je het eens met de aankoop?' Het mooiste is dat mensen echt zó graag hun reactie wilden delen en het ook heel leuk vonden om andere reacties te lezen."
Het Rijksmuseum kocht De Vaandeldrager, een olieverfschilderij uit 1636, in 2021 voor het immense bedrag van 175 miljoen euro over van de Franse bankiersfamilie Rothschild. De Nederlandse Staat betaalde 150 miljoen euro, de rest van het bedrag kwam uit de zakken van de Vereniging Rembrandt, de Vriendenloterij en het Rijksmuseum Fonds. Sommige kunsthistorici zien Rembrandt zelf in de figuur van de vaandeldrager, maar wie het precies is, is niet duidelijk.
Hogenbosch zag de bus met voorstanders van het bedrag voor het schilderij steeds voller raken. "De bus stroomde echt over. Er kon geen balletje meer bij." Veel bezoekers vonden het het geld waard. "Jonge mensen schreven dat Rembrandt zo goed kon schilderen, trots dat hij dat kon en om dat zo te zien in dit museum."
Maar het hoge prijskaartje was voor de meeste mensen toch schrikken. "'Belachelijk veel geld, maar toch wel de moeite waard', dat komt heel vaak terug", leest Hogenbosch voor. "Of deze: 'Liever hier in Nederland dan op het jacht van een Arabische prins'. Ik herinner me er ook één waarop stond dat het heel veel geld is, maar we ook met oudjaar zo 110 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in schieten."
Vaker doen
In deze tijden van vele crisissen en mensen die het hoofd moeilijk boven water houden, was de reactie in de bus met tegenstanders ook duidelijk uit te tekenen. "Ze schreven vooral dat er zo veel andere zaken zijn waar ook geld voor nodig is en die onze aandacht vragen."
Het museum heeft er geen spijt van en vindt het project naar meer smaken. "Het is natuurlijk heel mooi om op die manier bezoekers méér te kunnen laten zien dan wat je normaal in ons museum tegenkomt. En de combinatie van het delen van een topstuk van het Rijksmuseum met daarna onze eigen tentoonstelling levert veel bezoekers op."