Arnhem en omstreken

Zeven panden onbewoonbaar na brand, buurtbewoner waarschuwde al twee jaar

Zeven panden onbewoonbaar na brand, buurtbewoner waarschuwde al twee jaar
Zeven panden onbewoonbaar na brand, buurtbewoner waarschuwde al twee jaar © Persbureau Heitink
ARNHEM - De brand in de De Wiltstraat in Arnhem die dinsdagochtend rond 6.00 uur ontstond, is meer dan twaalf uur later nog altijd aan het nasmeulen. De brandweer kan de bluswerkzaamheden voorlopig nog niet staken. "We zitten nog steeds met het risico op instortingsgevaar", zegt woordvoerder van de Veiligheidsregio René Bierman.
Sinds 6.30 uur is Bierman al op locatie. "Het is een grote brand geweest in twee herenhuizen. Die zijn volledig uitgebrand." De brand kwam ook in een 'soort hofje' achter de herenhuizen. "De huizen zijn in een carrévorm gebouwd. Dat maakt het voor ons ontzettend moeilijk te blussen."
Buurtbewoners kunnen nog niet naar huis. De Veiligheidsregio verwacht dat zij op zijn vroegst rond 21.00 uur terug kunnen. "Mensen kunnen dan wel nog stank en rook binnen hebben. Daarvoor kunnen ze bij de site van de gemeente terecht, voor tips en een telefoonnummer."
Voor zeven panden zal dat echter niet gelden. "Die zijn onbewoonbaar verklaard. Dus die bewoners kunnen zeker niet naar huis", geeft Bierman aan. Wel kan hij zeggen dat de brandweer gedurende de ochtend meerdere bewoners mét huisdieren uit woningen heeft gehaald. "Dus ik verwacht niet dat er nog huisdieren in de rook zitten."

Onderzoek oorzaak

Hoe de brand kon ontstaan, is onduidelijk. En dat zal het ook nog even blijven. "We kunnen niet bij de plek komen waar de brand is ontstaan, door dat instortingsgevaar. Dus dan kan het team van de brandweer en politie het onderzoek naar de oorzaak ook nog niet starten."
Minstens één buurtbewoner hoeft dat onderzoek niet af te wachten. Bob Ouwens confronteerde de burgemeester in de ochtend al. "Ik heb de gemeente al bijna twee jaar gemaild, omdat ik me zorgen maakte over dit pand in mijn buurt." Hij wilde dat de gemeente in zou grijpen.
"In die mails staat bijvoorbeeld: zitten jullie te wachten op een grote stadsbrand? De vraag is niet of het gebeurt, de vraag is wanneer het gebeurt. Nou, vandaag was de dag." Ouwens drong in de mails aan op sluiting van het pand.

Juridische procedures

Op foto's in bezit van Omroep Gelderland is te zien dat het pand in kwestie er op het eerste oog brandonveilig uitziet. Zo liggen er veel kabels en troep, ook in de gangen.
De gemeente laat in een eerste reactie weten dat er inderdaad naar aanleiding van klachten van buurtbewoners juridische procedures zijn gestart, maar kon niet zeggen in welke fase deze zich bevinden. "Uiteraard gaan we op een later moment ook een technisch onderzoek doen naar waar het bij deze brand mis is gegaan. Maar we weten op dit moment niet of de klachten van de buurt verband houden met de oorzaak van de brand. Bovendien ligt de eerste focus nu op het helpen van buurtbewoners."