Liemers

Speciale kabelgoottegels voor elektrische auto's: 'Ideaal en veel velliger'

Wethouder Bart Kagei (l) en bewoner Andy Kaak.
Wethouder Bart Kagei (l) en bewoner Andy Kaak. © Floyd Aanen
ZEVENAAR - Zevenaar is een van de eerste gemeenten in Gelderland die zelf speciale kabelgoottegels gaan leggen voor inwoners. De tegels zijn bedoeld voor mensen met een elektrische auto die geen eigen oprit hebben. De auto kan op deze manier veilig worden aangesloten aan een eigen oplaadvoorziening, want de kabel komt in een goot te liggen in de openbare stoep.
Andy Kaak is één van de eersten die gebruikmaakt van de nieuwe regeling. En dat bevalt goed: "Het is ideaal en veel velliger dan een kabel uitrollen en daar een matje overheen leggen." Het werkt heel eenvoudig. Je haalt de rubberen strip uit de goot, daar past dan de laadkabel in. Met de rubberen strip wordt dan de goot weer dichtgemaakt, zodat niemand erover kan struikelen.

Niet verzekerd van vaste parkeerplek

Inmiddels zijn er in Zevenaar zo'n tien van deze gootjes aangelegd. In heel Nederland zijn nog maar weinig gemeenten die dit faciliteren. "Het is veel veiliger en dat willen wij als gemeente", zegt wethouder Bart Kagei.
De speciale kabelgoottegels zijn dus een uitkomst voor mensen zonder een eigen oprit, maar wel met een eigen oplaadvoorziening. Het betekent echter niet dat ze verzekerd zijn van een vaste parkeerplek. Wethouder Kagei: "Nee dat klopt, dat is gewoon openbare weg. Dus het is niet zo dat iemand daar rechten aan kan ontlenen, dat diegene daar per se altijd de auto kan parkeren."

Verboden om zomaar een laadkabel te leggen

Het leggen van de tegels is nu nog een pilotproject in Zevenaar. "We willen dit hier permanent gaan faciliteren."
Het is overigens verboden om zomaar een laadkabel over de weg te leggen. Het gevaar is dan namelijk groot dat mensen daar over vallen. De boete wanneer je dit wel doet, loopt tegen de driehonderd euro.
In sommige gevallen zijn gemeenten bereid om een ontheffing te verlenen. De kabel moet dan altijd worden afgedekt met een kabelmat, de kabel mag niet langer zijn dan tien meter.