Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

Kinderen met touringcar naar school door gebrek aan chauffeurs

Kinderen met touringcar naar school door gebrek aan chauffeurs
Kinderen met touringcar naar school door gebrek aan chauffeurs
NUNSPEET - Op de Verschoorschool voor bijzonder onderwijs in Nunspeet worden de kinderen sinds kort met een touringcar naar school gebracht. Een experiment uit noodzaak, want door een gebrek aan chauffeurs lukt het niet om de kinderen met taxibusjes op tijd naar school te rijden.
De leerlingenvervoerbus die nu in Nunspeet rijdt is wat kleiner dan een touringcar, maar veel groter dan een achtpersonenbusje. Er kunnen 36 kinderen tegelijk in en daardoor heb je minder chauffeurs nodig. Om zoveel kinderen allemaal thuis op te halen is veel tijd nodig. Daarom is gekozen voor het instellen van een route met vaste opstapplekken. Ouders brengen hun kinderen naar de opstapplek zodat de bus een redelijk rechte route kan rijden en niet kronkelend door straten en dorpjes hoeft te rijden. 'We moeten wel soms een uur eerder opstaan', zegt één van de leerlingen.

'Kinderen met autisme moesten wennen'

De Verschoorschool is een school waar kinderen naartoe gaan die extra aandacht nodig hebben. "Dat heeft ons aan het begin wel flink wat uitdagingen gegeven. Kinderen met autisme en dus behoefte aan structuur hebben, moesten flink wennen', aldus locatiecoördinator Martine Hamer.
In de bus is een tablet aanwezig die bijhoudt waar de bus rijdt zodat ouders hun kinderen niet lang hoeven laten wachten op vaste ophaalplekken. Ervaring van de afgelopen maand biedt hoop: de bus was bijna iedere dag op tijd. Voor alle zekerheid heeft de vervoerder twee vaste begeleiders op de bus gezet om extra service te bieden.
Kinderen met touringcar naar school door gebrek aan chauffeurs
Kinderen met touringcar naar school door gebrek aan chauffeurs

'Ouders deden ons twijfelen'

Aart Jan Schimmel is begeleider op de bus.' Eerst gingen we uit van één begeleider, maar toen er vragen van ouders kwamen hoe we dat dan voor ons zagen begonnen we te twijfelen. De kinderen hebben goede begeleiding nodig en daarom zijn we nu met zijn tweeën. "
Het kan wel zijn dat een touringcar de oplossing is voor het chauffeurstekort, maar ouders wijzen erop dat ze nu hun kinderen ergens in de wijk moeten afzetten en moeten wachten tot de bus er aan komt. Heel vervelend als je meerdere kinderen op verschillende scholen hebt zitten. De Verschoorschool zelf waardeert het idee van het taxibedrijf, maar ziet dat het nog niet het ei van Columbus is.
Vervoerder Willemsen de Koning spreekt van een experiment en wil nog geen oordeel uitspreken over hun touringcaridee. "Daarvoor is het nog echt te vroeg", zegt Michiel Leenders van het taxibedrijf. "We zijn nu pas een maand bezig."