Arnhem en omstreken

Waarom jongeren in de jeugdzorg opzien tegen hun 18e verjaardag

Waarom jongeren in de jeugdzorg opzien tegen hun 18e verjaardag
Waarom jongeren in de jeugdzorg opzien tegen hun 18e verjaardag © Pixabay
ARNHEM - Het is normaal gesproken reden voor een feestje, maar voor duizenden uit huis geplaatste jongeren is 18 jaar worden iets waar ze als een berg tegenop zien. Om die reden trekt Stichting Het Vergeten Kind deze week langs meerdere gemeenten, om aandacht te vragen voor de groep jongeren die nog wel zorg nodig hebben, maar die na hun achttiende verjaardag niet meer krijgen.
Kan ik na mijn achttiende verjaardag nog blijven wonen waar ik woon? Kijkt er nog wel iemand naar me om? Waar moet ik van leven en wie wijst me de weg? Zomaar een greep uit de vragen die jongeren kunnen hebben, wanneer ze de leeftijd bereiken waarop je volgens de Nederlands wet volwassen bent.
Ashley kreeg jeugdzorg, maar werd op haar 18e op straat gezet
Maar als je door uiteenlopende problemen in de jeugdzorg bent beland, levert dat een hoop stress, onzekerheid en in veel gevallen ook onwenselijke situaties op. Daarom start Stichting Het Vergeten Kind een petitie om de leeftijdsgrens bij de zorg van jongeren los te laten. "Het is een oneerlijke en risicovolle start van een volwassen bestaan", zo vindt de stichting.
Jongeren moeten ondersteuning krijgen tot het moment dat ze klaar zijn om op eigen benen te staan
Omdat gemeenten verantwoordelijk zijn, gaat de stichting deze week in gesprek met beleidsmakers. Zo ook in Arnhem, waar wethouder Bob Roelofs een delegatie ontvangt. Onder hen is Margo Ende, directeur van de stichting.
"Kinderen die door allerlei problemen thuis al een moeilijke jeugd hebben en opgroeien met jeugdzorg, worden op hun achttiende verjaardag van het ene op het andere moment aan hun lot overgelaten", zegt ze. "Geen begeleiders meer, geen sociaal vangnet meer voor allerlei praktische zaken zoals verzekeringen afsluiten en het betalen van rekeningen. Of, nog erger: geen dak meer boven je hoofd. Dit kan niet en daarom willen wij dat deze jongeren hulp en ondersteuning krijgen tot het moment dat zij klaar zijn om op eigen benen te staan”, aldus Ende.

Gaat ook veel wel goed

Hoewel de roep vanuit de zorg en zorgbehoevende, voor verandering groot is, is het volgens bestuurder John Goessens van jeugdzorgorganisatie Entrea Lindenhout wel belangrijk om te benadrukken dat er op dit gebied de laatste jaren al veel bereikt is.
"Het gaat hier met name om jongeren uit de (gesloten) residentiële zorg. Als je kijkt naar pleegzorg, dan zie je dat het eigenlijk al standaard is dat de zorg wordt doorgezet tot 21 jaar. Ook met de gezinszorg zijn de afgelopen jaren successen geboekt op dat gebied. Dat neemt niet weg dat dit wel degelijk een probleem is, maar juist daarom is het belangrijk om te kijken naar de oplossingen die al zijn bedacht op andere terreinen.”